Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Barbie bland de bästa på content marketing - ExploreCurate

Barbie bland de bästa på content marketing


Barbie är en av de kändaste leksakerna och varumärkena i hela världen. Hon har under sin över 50-åriga livstid arbetat som bland annat modell, astronaut, veterinär, ballerina och designer. Hon har till och med varit president! Ett yrke har hon dock aldrig haft officiellt, men förtjänar absolut tituleras: Content Marketer.

Mattel, det amerikanska leksaksmärket som producerar barbiedockorna, använder sig nämligen mycket av content marketing för att visa att ”life in plastic, it’s fantastic” (som Aqua sjöng i sin nittiotalshit ”Barbie Girl”). Barbie är ett praktexempel på ett varumärke som skapar fantastiskt innehåll och använder sociala medier för att nå både unga och gamla fans.

Just sociala medier är något marknadsförarna bakom Barbie har använt sig av länge. År 2011 fick märket stor uppmärksamhet när Barbie återupplivade sin kärleksrelation med Ken efter deras offentliga uppbrott 2004 (även det ett lysande exempel på viral marknadsföring) i en youtubevideo i samarbete med Match.com och Foursquare.

Sedan dess har Barbies sociala närvaro vuxit ytterligare. Det finns nu bland annat en Linkedin-profil för Entreprenör-Barbie och ett Instagram-konto för Fashionista-Barbie, och överallt märks det tydligt hur mycket som verkligen satsats på att berätta de olika dockornas historier och samtidigt stärka Barbie-varumärket.

Så vad kan content marketers för andra märken lära sig av den evigt unga popkultur-ikonen Barbie?

1. Kontext är lika viktigt som content

Barbies sociala medie-konton existerar alla inom större, verkliga sammanhang. Till exempel uppdaterades Barbies moderelaterade instagramkonto ”Barbie Style” flitigt under de internationella modeveckorna 2014. Barbie reste från New York till Paris och London och bevakade visningarna helt som en verklig moderedaktör eller förstarads-celebritet. Den här taktiken och associationen med high fashion-mode visar upp den sofistikerade och tidlösa trendigheten med Barbie. Den är riktad till en äldre publik som växt upp med Barbie och slutat leka, men ännu är intresserade av mode.

Instagramkontot är ett bra exempel på content som visar hur varumärket Barbie passar in i större och verkliga sammanhang. Det räcker inte med att säga att Barbie är för modeintresserade människor - med instagramkontot visas det upp konkret.
Instagramkontot är ett bra exempel på content som visar hur varumärket Barbie passar in i större och verkliga sammanhang. Det räcker inte med att säga att Barbie är för modeintresserade människor – med instagramkontot visas det upp konkret.

 

2. Känn din målgrupp väl

Ja, Barbiedockor är leksaker för barn. Dock siktar varumärket Barbie på att attrahera många olika målgrupper.

”Barbies” egen Linkedin-sida är ett bra exempel på det här. Eftersom det är en affärsmässig sida presenterar sig Barbie från sin mest professionella sida. Henners presentation inleds så här:

“I got my big break in 1959 to inspire girls to dream big. Since then I’ve had 150+ careers, but my true calling remains – encourage generations of girls to place no limitations on their ambitions.” 

Sidan används bland annat för att lyfta upp och marknadsföra kvinnliga entrepenörers arbete och varumärken och attraherar på så sätt kvinnor intresserade av business.

barbielin
Barbies Linkedin-sida är ett bevis på att även om det är viktigt att ha en övergripande varumärkesstrategi är det även en bra idé att göra mindre kampanjer för att attrahera specifika målgrupper (i det här fallet karriärkvinnor).

 

3. Sociala medier är inte allt

Det ovannämnda ”Barbie Style”-instagramkontot är sammankopplat med thebarbiecollection.com, en webbsida som inte bara säljer limited edition-Barbies utan även fungerar som samlingsplats för Barbie-fantaster där de kan diskutera nyheter och dela bilder. På sidan finns mycket eget innehåll men även länkar till dess Twitter, Pinterest, Youtube och Instagram. Det är ett helt nätverk riktat till en äldre och förmögnare publik, till skillnad från den officiella barbie.com-sidan som riktad till barn.

På Barbiecollector.com finns det länkar till sociala medier, men sidan är ändå en unik portal full av eget innehåll.
På thebarbiecollection.com finns det länkar till sociala medier, men sidan är ändå en självständig portal full av eget innehåll.

 

Läs också:

Content Marketing on fire: “The Hunger Games”-seriens strålande strategi

Gör din content marketing till en hit med inspiration från Taylor Swift

Net-A-Porters två modetidningar följer content marketing-trenden