Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Content marketing - ett Klondyke för journalister - ExploreCurate

Content marketing – ett Klondyke för journalister


Företagen fortsätter satsa på content marketing och hösten 2016 ökar investeringarna ytterligare. Men när VD:n övertalats, budgeten uppdaterats, målgrupp och målsättning spikats återstår bara en liten, liten detalj. Att producera innehåll. För många företag den största utmaningen, både när det gäller resurser och kompetens. Det här kommer så småningom att innebära ett desperat behov av innehållsproducenter.

Samtidigt har vi tidningsbranschen, där många journalister idag svettas på grund av både stress och en ständig rädsla för besparingar, varsel och uppsägningar. Att hitta nya redaktionella jobb är för arbetslösa journalister en hopplös uppgift i publicistiska kristider. Och att satsa på en karriär som frilansare är inte direkt lukrativt – om man då inte är en Jan Gradvall förstås – varken medieföretag eller contentbyråer betalar jättesummor för externt producerat innehåll.

Innebär det här att vi snart ser ett Klondyke för luggslitna skribenter? En möjlighet att gräva guld.

Att journalister tar steget över till ”fienden”, varumärkenas marknadsavdelningar, är inget ovanligt. Men i takt med att den innehållsbaserade kommunikationen fortsätter att växa kommer både större och medelstora företag tvingas rekrytera för att klara av att leverera bra innehåll. Alla är nämligen INTE journalister.

Läs även: Nio journalistiska lärdomar för content managers

Steget mellan tidningsredaktionen och företagens marknadsavdelning är inte längre något jättekliv. När man som journalist, för det ÄR man fortfarande i en modern kommersiell miljö, väl övervunnit de inre moraliska och etiska grubblerierna, är det som att vara på hemmaplan (fast med bättre lön, då). Jag har skrivit tidigare om journalistiska våndor inför sponsrat innehåll.

Vi är nämligen en lång väg från stenålderns advertorials, där det i princip gällde att nämna produktnamn och tjänster så många gånger som möjligt. Det finns naturligtvis avarter, men kompetent genomförd content marketing (och native advertising) handlar 2016 om bra innehåll med målsättningen att skapa en långvarig relation med målgrupp och potentiella kunder. En långsiktig resa, som initialt genomgår samma redaktionella process som vanligt, redaktionellt producerat innehåll.

Det finns åtskilliga exempel på content marketing, i olika format, för olika målgrupper, som är ren och skär njutning att läsa för en gammal journalisträv (som jag, då). Och bakom ligger många timmars research. Nya friska tankar och vinklar. Inspiration i en ny miljö. För marknadsavdelningen är journalisten en tillgång på många sätt. Här är en innehållsproducent som kan skriva (inte bara copy), redigera, intervjua, kuratera, omvärldsbevaka osv.

Alltså vad (förhoppningvis) alla journalister sysslar med idag. Det som vi har i vårt DNA.

Och, den kanske viktigaste fördelen: att undvika de vanligaste misstagen marknadsförare gör i steget över till content marketing. Att producera egocentriskt innehåll som fokuserar på produkt och tjänster på bekostnad av en fängslande story.

Läs även: Marknadsförare, det är nya tider nu – så jobbar du med en journalist

Så, vad är då de viktigaste attributen som ett företag bör leta efter när det är dags att rekrytera en journalist till content marketing-teamet? Sajten Curata har sammanställt en – åtminstone för mig – självklar, basic lista. Printa ut och sätt på väggen!

Den perfekta journalisten för ditt varumärke bör vara…

1/ Beslutsam
Ger aldrig upp, jobbar vidare med en artikel tills den fungerar, för att göra slutresultatet intressant och fängslande för läsarna. Mycket content marketing idag är bara copy and paste från nätet.

2/ Nyfiken
Hungrar efter unika uppslag och vinklar, speciellt viktigt när det gäller redan omskrivet innehåll.

3/ Orädd
Känner sig bekväm i alla lägen. Även om det är en VD eller annan högt uppsatt chef i ditt företag som sitter i intervjustolen. Är något oklart: research!

4/ Empatisk
Förmågan att se saker ur andra människors perspektiv och kommunicera detta till sina läsare.

5/ Bra rubriksättare
Att kunna sätta rubriker som är tillräckligt lockande för att människor ska klicka på den är lika viktig för innehållsmarknadsförare som journalister. Att engagera läsarna.

6/ Lysande redigerare
När kuraterat innehåll får allt större betydelse i marknadsföringen, är bra redigering något som försäkrar kvalitén. Det är också viktigt när det egna innehållet ska prepareras för alla olika kanaler.

7/ Multijournalist
Inte många sitter och knattrar på sina skrivmaskiner idag. Nu hanterar de flesta text, bild, video, ljud och även de verktyg för behövs.

8/ Kommunikatör
Vad är content marketing, om inte övertalning? Inbjudande läsning! Eller som Einstein sa:

“If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”

Nog sagt!

Vill du veta mer? Hör av dig! Jag finns på peter@peterhedling,se eller 0709 303272.

Leverar artiklar, krönikor, analyser eller omvärldbevakning på beställning. Specialiserad på bl a digitala medier.

LÄS ÄVEN

Dra lärdom av Kung Lagerbäck i din content marketing
Tio råd till en vilsen innehållsproducent
Därför är det dags att lägga din content strategy på hyllan

KÄLLA: Curata.