#98 Därför har ”digital transformation” blivit ett hopplöst spöke för alla företag

, ,

Här kommer 10 tips på hur du kan ana att det finns ”digital transformation” spöken på ditt företag:

#1. Någon på företaget har plötsligt lagt till ”digital” i sin titel. Många funderar på att göra det.

#2. Organisationen delas numer in i de ”med digital kompetens” och de utan. Det är bättre att hänga med de förstnämnda om lön och anställningstrygghet känns viktigt.

#3. Inspirationsföreläsarna på företagets två senaste konferenser har oavkortat pratat (ackompanjerade av sammanlagt etthundratjugo sidor powerpoint), om hur digital världen blivit.

#4. Ledningsgruppen jobbade tidigare med företagets strategier. Nuförtiden ägnas all tid till digitala strategier. Gärna i workshopformat.

#5. Hela personalen vill gå på kurs. Alla kurser heter ”Digital…” någonting.

#6. De digitalt insatta på företaget verkar vara överens om att stora datamängder har blivit mer värdefullt än stora intäkter. Få verkar dock jobba med datamängderna. Inte ens analogt.

#7. Många har fått en ny uppfattning om chefen efter att chefen började med ett öppet Instagramkonto. De flesta har tappat respekten för chefen.

#8. Att svara snabbt på e-post dygnet runt har blivit en viktig måttstock på hur digital en anställd är. De flesta sover därför med hörlurar så de hör när ett e-postmeddelande anländer till mobilen.

#9. De nya konsulterna jämförde företagets nya innovativa koncept med Uber vid den interna presentationen för ett par månader sedan. Merparten av personalen funderar fortfarande över liknelsen med taxibilar.

#10. Den mest använda appen på företaget är lite förvånande Tinder. Fördelen med om företaget finns på en mindre svensk ort är att det inte behövs lika många högerswipar för att slippa se sina kollegor i appen.

Ja, att ”digital transformation” blivit ett (hjärn)spöke på många företag råder det ingen som helst tvivel om. Självklart finns det också självutnämnda ”Ghostbusters”, d v s experter som har receptet för hur ditt företag ska lyckas med er ”digitala transformation”. Who you gonna call?