Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Han leder världens högst värderade startup - här är hela Tiomiljardklubben - ExploreCurate

Han leder världens högst värderade startup – här är hela Tiomiljardklubben


Trots att vi idag fick läsa att företaget blöder kraftigt med en förlust på över 7 miljarder dollar så toppar samma företag listan över världens högst värderade startups. Här är den s.k. ”Tiomiljardklubben” (dollar).

8. Dropbox

Dropbox VD Drew Houston

Värdering: $10 miljarder

Dropbox nådde sin 10 miljarder värdering 2014 efter att ha tagit in $617 miljoner. Sedan dess har man bytt målgruppsfokus mot företag och VD:n Drew Houston sa i juni i år att företaget nu nått ett positivt kassaflöde. Rykten säger att Dropbox siktar på en börsintroduktion under 2017.


7. Pinterest

Pinterest VD Ben Silbermann

Värdering: $10.47 miljarder

Värderingen baseras är från 2015 då Pinterest tog in $533 miljoner från investerare som Andreessen Horowitz, First Mark och Goldman Sachs.

Pinterest med över 100 miljoner månatliga användare har under 2016 börjat fokusera på UK, Frankrike, Tyskland, Brasilien och Japan och i Augusti förvärvade man Instapaper.

Även här säger rykten att Pinterest är på väg att börsnoteras.


6. SpaceX

SpaceX VD Elon Musk

Värdering: $12 miljarder

Värderingen baseras på när SpaceX tog in $1 miljard från Fidelity och Google i januari 2015.

I början av 2016 skickade SpaceX upp Falcon 9 i rymden och bevisade sin leveransförmåga. Nio månader sedan exploderade en SpaceX raket under ett test med en Facebook satellit. Lanseringen av Falcon Heavy som ska bemannas av NASA:s astronauter är försenad till 2018.


5. WeWork

WeWork grundare Miguel McKelvey och Adam Neumann
Värdering: $16.9 miljarder

Coworking startupen WeWork stängde $690 miljarder i oktober och fick ett då ett sitt värde på hela $16.9 miljarder.

WeWork har inte levt upp till förväntningarna helt och fick skriva ned intäkterna i juli med 14 % och har fått problem med juridiken utifrån sina ”anställningsavtal”.


4. Snap

Snap VD Evan Spiegel
Värdering: $18.19 miljarder

Snap Inc. (d v s f.d. Snapchat) vill ta in $4 miljarder dollar till en värdering på $25 miljarder nu i mars.

Under 2016 hände det en hel del. Man lanserade Spectacles och positionerade om sig som ett ”kameraföretag”. Men fortfarande är det appen Snapchat som drar in pengarna och man räknar med annonsinäkter på mellan $250 och $250 miljarder under 2017.


3. Palantir

Palantir VD Alex Karp
Värdering: $20.53 miljarder

Datamining startupen Palantir har nästan tagit in $22 miljarder dollar det senaste året. Det är mycket hysch-hysch runt företaget som i juni köpte tillbaka aktier för $225 miljoner mot deras tystnad.

Bakom Palantir står CIA:s riskkapital och det sägs att bolaget använts både i sammanhang där Edward Snowden och Osama bin Laden har spelat huvudrollen och även för ansiktsigenkänning efter bombattacken under Boston Marathon.


2. Airbnb

AirBnB med grundarna Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk, och Brian Chesky (CEO).
Värdering: $30 miljarder

I augusti fyllde AirBnB på kassan med $850 miljoner lagom till att man hamnade i stora legala tvister både i San Francisco och New York.

I november lanserade man Trips och vill nu bli ett fullserviceföretag.


1. Uber

Uber VD Travis Kalanick
Värdering: $68 miljarder

Uber är den högst värderade startupen i hela världen (nummer två i världen är Xiaomi som värderas till ca $45 miljarder.

Företaget har tagit in $3,5 miljarder från ett Saudiarabiskt riskkapitalbolag under 2016 och också tagit ett $2 miljarder lån. Största affären är dock samarbetet med Didi Chuxing, Kinas motsvarighet. Affären innebär att det kinesiska bolaget tar över Uber:s satsning i Kina. Affären beräknas vara värd $35 miljarder dollar.

Uber satsar nu på självkörande bilar. Det började dock mindre bra när man blev portade med sina självkörande Volvobilar i San Francisco idag.

Källa: Business Insider