Krönika: 10 digitala innovationer som förändrade världen i år

, , , , , , ,

Här kommer krönika #5 publicerad på Breakit dagarna före jul. Se så fina Gaby och Olle är i sina tomteluvor.

När World Economic Forum presenterade sin rapport tidigare i år kom Sverige på 6:e plats av totalt 138 länder i grenen ”produktivitet och välstånd”. Hedrande såklart, men vi visste att vi kunde ännu bättre och för en vecka sedan fick vi äntligen kliva upp på förstaplatsen när SolAbility rankade Sverige som världens bästa land i grenen ”hållbart välstånd och framtida tillväxt”. Vilket sanslöst bra sätt att avsluta ett fantastiskt år på!

Startups kanske inte kan ta åt sig äran för välstånd än, men absolut så står startups för den framtida tillväxten. I år har startupvärlden levererat som en gigantisk tomteverkstad på steroider. Det har blivit både mjuka och hårda paket och kapitalet har stått på kö för att köpa in sig i alla de nya digitala innovationerna.

C:\Users\Johan\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCacheContent.Word\Gaby_Olle jul.png

Gaby Backman och Olle Forneus, sidekicks och studenter på Digital Strateg/Digital kreatör (DSK) på Berghs School of Communication.

Som krönikör här på Breakit har jag involverat Gaby Backman och Olle Forneus, två av de mest ambitiösa och talangfulla studenterna på Berghs School of Communication. Jag bad Gaby och Olle att nominera de 10 mest betydelsefulla digitala innovationerna i år.

1. Pokemon Go
Det vore konstigt att inte nämna augmented reality-innovationen Pokemon Go som en innovatör som förändrade 2016! Appen fick kidsen att flytta sig från datorskärmen ut på fysiska äventyr, men lyckades också fånga nostalgiska 30-åriga kostymnissar att haka på tåget. Fenomenet gav också småföretagare chansen att lura in barn på kaféer och pizzerior med hjälp av “pokestops” där det kryllade av Pokemon för “hungriga” spelare. Pokestops och gym sattes även upp runt vallokaler i ett tappert försök att locka unga människor att rösta.

http://screenrant.com/pokemon-go-is-making-the-world-a-better-place/?view=all

2. Tesla Solar City takpaneler
Förra året lanserade Tesla Powerwall – en innovation som skulle göra det möjligt att spara solenergi för hemmabruk. I år lanserade de takpaneler som gör drömmen om ett självförsörjande hem mycket mer trovärdig. Takpannorna har en design som liknar vanliga tegelpannor, vilket gör att de inte påverkar arkitekturen på ett hus. Varför dessa takpaneler platsar på den här listan är för att Tesla har återigen lyckats göra det coolt att välja förnybara resurser.

https://www.youtube.com/watch?v=4sfwDyiPTdU

3. Självkörande bilar
2016 kan definitivt anses vara ett disruptivt år gällande självkörande bilar. Även om de inte har blivit en produkt för den stora massan riktigt än, så har samarbeten så som Uber och Volvo satt fart på marknaden. Ingen vill missa detta tåg och därför satsar många aktörer på självkörande bilar. Det som ska bli så spännande att se är hur detta påverkar taximarknaden.

http://www.theverge.com/2016/10/25/13404306/uber-volvo-self-driving-car-pittsburgh-spotted

4. VR
Förväntningarna på vad VR ska kunna möjliggöra i framtiden är skyhöga, men de flesta VR-glasögon är fortfarande relativt dyra vilket får gemene man att hålla i kronorna än så länge. Därför är det extra intressant att Sony Playstation har lyckats pressa priset någorlunda på sin lösning för att nå en större marknad. Det som också gör att deras variant sticker ut, är att det är relativt lätt att komma igång och att Sony Playstation redan har ett solitt ekosystem för spel. Adderar man hur Googles Daydream har gjort VR ännu mer mobilt och allt annat som verkar bubbla i det här området, så kan vi inte annat än säga att det ska bli riktigt spännande att följa utvecklingen inom VR.

https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/10/05/the-playstation-vr-is-the-first-real-mass-market-virtual-reality-headset/?utm_term=.73afc4ccdd88

5. Smarta högtalare
I takt med att röststyrda sökningar ökar markant blir alla röststyrda sökmotorer en farlig konkurrent till jätten Google. Amazons Alexa är en smart högtalare som inte bara erbjuder ett gränssnitt som gör det enkelt för utvecklare att skapa egna tjänster, de var även tidigt på marknaden och gör det tufft för konkurrenten Google Home att komma ikapp. Det smarta hemmet och röststyrda apparater lär vara något vi får se mer av under nästa år.

http://www.usabloggen.se/2016/10/03/google-home-och-amazon-alexa-det-smarta-hemmet-rycker-narmare/

6. Facebooks drönare Aquila
I år testkörde Mark Zuckerberg drönaren Aquila. Det är en gigantisk drönare gjord av kolfiber med ett vingspann som är större än en Boeing 737, med målet att kunna ge internet till hela världens befolkning. Enligt Facebook handlar det inte om världsdominans utan att demokratisera tillgången till utbildning och forskning. Även om det kanske inte har förändrat världen än och att drönaren precis kraschade så ser vi en stor framtidspotential inom fältet. Extra inspirerande är att även Elon Musk sedan 2015 haft planer på att erbjuda världen med internet genom 4000 satelliter.

http://www.forbes.com/sites/zarastone/2016/07/21/everything-we-know-about-mark-zuckerbergs-aquila-drone/#24ed60985188

7. V2V-kommunikation
USA har i år lagt fram ett förslag att alla nya motorfordon ska erbjuda möjligheten att kommunicera trådlöst med varandra genom så kallad V2V-kommunikation (Vehicle to Vehicle-kommunikation). Audi har redan implementerat tekniken till viss del i sina bilar och Mercedes har börjat producera bilar som har tekniken inbyggd för att kunna erbjuda V2V-kommunikation i större utsträckning redan nästa år. Tanken är att bilar ska kunna kommunicera med trafikljus och andra fordon för att motverka olyckor och ge möjlighet att planera körningen bättre.

http://www.businessinsider.com/ap-govt-to-require-cars-be-able-to-talk-to-each-other-2016-12?r=US&IR=T&IR=T

8. 3D-printade hus
3D-skrivare revolutionerar världen och skapar möjligheter för alla typer av branscher. Dagen har kommit när vi kan 3D-printa en kontorsbyggnad. Dubai är såklart i täten och en imponerande betongbyggnad byggdes av en enda anställd på ynka 17 dagar. Självklart behövdes flera medarbetare för eldragningar och besiktningsjobb, men byggnaden resulterade i en halverad kostnad mot traditionella metoder. 3D-skrivare hamnar som en självklar kandidat på listan då de hela tiden engagerar nya innovatörer att utforska möjligheterna med den här nya spännande tekniken.

https://www.engadget.com/2016/05/24/worlds-first-3d-printed-office-dubai/

9. Facebook chatbots
Facebook chatbots ger företag möjligheten att automatisera servicen till sina kunder. Burger King är ett av företagen som planerar att kunna ta beställningar via Facebooks app Messenger. Nyligen släppte även Facebook nyheten att Messenger kommer kunna ta emot betalningar via 30.000 chatbots, vilket skapar ännu en sökfunktion på marknaden som ökar möjligheter till snabba köp.

http://knote.com/2016/09/06/facebook-bots-chatbots-messenger/

10. Drönare
En utveckling som gått fort framåt under 2016 är den med drönare. Bland annat levererade Amazon nyligen sin första helautomatiserade leverans och det på bara 13 minuter från beställning till färdig leverans. Det finns också planer på att använda drönare som transport för organtransplantationer vilket vi tycker är oerhört spännande, inte minst med tanke på att drönare för inte alltför många år sedan främst användes för militära operationer. Den stora ökningen av drönare hos privatpersoner är dock inte oproblematisk, det har dykt upp flertalet säkerhets- och integritetsproblem som lagstiftare nu försöker få bukt med. Hur som helst är stenen i rullning och vi har nog bara sett början av spännande innovativa sätt att nyttja drönare på.

http://thenewstack.io/adapting-drones-uavs-changing-world/

Källa: Breakit

[fbcomments]