Idag försökte jag ringa min äldsta dotter. Hon knäppte av mig tre gånger innan jag fick ett sms från henne. Jag citerar: ”Kan du messa mig. Jag är faktiskt med mina kompisar”. Min dotter fyller 15 år om 49 dagar och med sin tydliga önskan gav hon mig en viktig insikt. Ungdomar gillar inte att prata i sin mobiltelefon.
Tänk efter noga. När såg du ungdomar prata i mobiltelefonen senast?
Vad beror det på? Handlar det bara om att telefonen blivit en smartphone med väldigt många fler funktioner och användningsområden än att ”ringa och tala i telefon”? Om vi börjar med att backa några år för att se vad som har hänt kan vi se att meddelanden har vuxit på bekostnad av samtalen.
Så har kommunikationen via mobiltelefonen förändrats
1995: Vi skickar i snitt 0,4 sms i månaden.
2000: Nu skickar vi 17 miljarder sms och begränsade av 160 tecken börjar vi hitta på förkortningar som t ex *asg*, brb och pok.
2001: Nu skickar vi hela 250 miljarder sms och börjar mer och mer skapa egna symboler som t ex 🙂 (glad) och :-)-8 (jag är en stor flicka).
2003: Den svenske entreprenören Niklas Zennström grundar Skype och vi kan tala med varandra utan telefon (och utan Telia). Självklart kan vi skicka meddelande till varandra på Skype också.
2004: Nu skickar vi 500 miljarder sms.
2010: WhatsApp skapar möjlighet att skicka meddelanden till varandra utan att passera sms. Nu börjar vi skicka färre sms.
2011: Messenger och Snapchat skapar fler möjligheter att kommunicera utan att behöva prata.
2013: Emojis tar våra gamla symboler till en helt ny nivå. Ja faktiskt till ett helt nytt språk. Nu finns det nästan ingen som helst anledning för oss att prata i telefon för att kunna kommunicera.
Men jag tror inte att vi kan skylla min dotters och andra ungdomars beteende på utvecklingen av nya meddelandetjänster med tillhörande symbolspråk allena. Jag tror att det handlar om tid.
Vi har aldrig väntat på något om vi inte behöver göra det
Dagens ungdomar har vuxit upp med en smartphone i sin hand. De är vana att få snabba svar om de söker något och när de kommunicerar.
Det är inte snabbt att behöva vänta på att någon ska svara. Det har det aldrig varit och det är därför vi inte skickar lika många brev längre
Det är dessutom effektivare att messa jämfört med risken att hamna i långa samtal. Det där känner vi ju också igen om vi ska vara ärliga.
Mobiltelefonen är inte längre en telefon
Vår mobiltelefon har sedan länge blivit en bärbar uppkopplad dator som vi alltid har med oss. Den ger oss access till hela världen när vi vill, oavsett var vi befinner oss.
Till allt vi använder den till och för idag, kommer vi att kunna lägga till alla de möjligheter vi får med AI – Artificiell Intelligens. Snart kommer vi att ha en robot i vår hand (eller så kommer roboten att hålla oss i handen) och då kommer vi inte att behöva ha tålamod att vänta på något. Vi kan förvänta oss att vår ”butler” eller ”assistent” är proaktiv och ger oss det vi knappt har tänkt på än.
Stifta bekantskap med Kuri, roboten som presenterades på CES 2017 i den här videon. Betydligt roligare än den där robotdammsugaren som visste inte blev någon hit.
Publicerad på LinkedIn 9 januari 2017