#105 Insikten om Snapchat’s briljans från min yngsta dotter

, , , ,

Många verkar ha uppskattat min senaste artikel Varför ungdomar slutat prata i sin mobiltelefon där min äldsta dotter lät mig förstå att hon ville att jag slutar att ringa henne. Uppskattning skapar ambition och därför har jag valt att se vad min yngsta dotter kan ge mig för insikter. Min yngsta dotter som är 11 år levererade en insikt direkt när hon berättade att hon och hennes kompis nu nästan uppnått 100.

Sociala medier handlar om relationer. Och vi vill bli belönade för vår förmåga att ta hand om våra bästa relationer…

Det har hänt något med sociala medier. Om det tidigare handlade om att dela med sig av våra liv handlar det idag om att hålla fast i de relationer vi värnar om. Att just Snapchat förstått det är också deras recept på framgång. Snapchat har förstått att vi vill ha hjälp att ta hand om våra bästa relationer och de gör det genom att tillgodose våra grundläggande behov. De uppmärksammar och belönar oss.

En mycket stor dag i en 11-årig Snapchatanvändares liv

Dagen då min yngsta dotter och hennes kompis når 100 dagar av konstant och obruten kommunikation på Snapchat belönas de med den här symbolen ?. 100 dagar #snapstreak. Ett starkare bevis och erkännande för deras nära relation kan inte köpas för pengar.

Med hjälp av sinnrikt utstuderade symboler (s.k. emojis) styr Snapchat sina användare att maximera användandet av tjänsten. Om den här symbolen ⌛ dyker upp gäller det te x att snabbt ta kontakt med sin vän för att inte bryta serien av dagar.

Symbolerna som gjort unga ”addicted to” Snapchat

 • ? Guldhjärta: Ni är bästa vänner – Du skickar mest Snaps till denna Snapchattare, som också skickar flest Snaps till dig.
 •  Rött hjärta: Ni har varit varandras allra bästa vän i minst 2 veckor.
 • ? Rosa hjärtan: Ni har varit bästa vänner i minst 2 månader.
 • ? Grimas: Ni har en gemensam bästa vän – Din bästa vän är även denna Snapchattarens bästa vän.
 • ? Smile: En av dina bästa vänner – Det här är en Snapchattare som du skickar många Snaps till (men det är inte din bästa vän).
 • ? Solglasögon: Ni har en gemensam nära vän – En av dina bästa vänner är även en av denna Snapchattarens bästa vänner.
 • ? Flin: Du är hens bästa vän, men hen är inte din bästa vän – du är den som hen skickar flest Snaps till, men hen är inte den som du skickar flest Snaps till.
 • ? Fire: Du är på en Snapstreak– visas bredvid antalet dagar som du och en vän har Snappat varandra. Om du OCH din vän inte båda skickar en Snap inom 24 timmar, kommer ni att förlora era Snapstreaks.
 • ⌛️ Timglas: Visas bredvid någons namn om din Snapstreak är på väg att ta slut. Skicka varandra en Snap (inte en chatt) för att hålla er streak vid liv.
 • ? Baby: Ni har just blivit vänner!
 • ? Födelsedagstårta: Det är din väns födelsedag – visas bredvid din väns namn på den dag hen angett som sin födelsedag på Snapchat.

Läs mer om hur Snapchat fungerar här.

Vad kan företag lära sig om relationer av Snapchat?

Många företag lägger en stor del av deras insatser på att jaga nya kunder. Det är dyrt och tidskrävande.

Företag som kan översätta Snapchat’s briljanta sätt att uppmärksamma och belöna sina existerande kunder kommer att nå en högre lönsamhet.

Jag är dessutom övertygad om att företag som ger kunderna möjlighet att skapa relationer med varandra kommer att bli extra framgångsrika.

Så sammanfattningsvis, en insikt från mig och min yngsta dotter:

Sätt era skarpaste hjärnor på att börja översätta Snapchat-symbolerna till det lojalitetsprogram som era kunder förtjänar. Uppmärksamma, belöna och se till att kunderna får möjlighet att skapa nära relationer med varandra.

Publicerad på LinkedIn den 18 januari 2017. Läs fler krönikor här.

[fbcomments]