Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
8 frågor och svar om "chatbottar" för alla marknadsförare - ExploreCurate

8 frågor och svar om ”chatbottar” för alla marknadsförare


Helt plötsligt pratar alla om ”chattbottar och många menar att det är starten på en automatiserad epok där vi människor blir allt mer överflödiga. Riktigt så abrupt kanske det inte blir, men visst kan det vara intressant för många marknadsförare att titta närmare på en chatbot för företaget. Om du inte hängt med i chatbothypen så kommer här 8 frågor och svar i ämnet.

1. Vad är en chatbot?

Bildresultat för chatbottar

En chatbot är en applikation med artificiell intelligens som är designad för att simulera konversationer med människor.

2. Vilka är fördelarna med en chatbot?

Bildresultat för chatbot kik

En bot klarar en personaliserad tvåvägskommunikation IRL mellan ett varumärke och en konsument. Det klarar inte e-post. Telefon klarar det, men inte i oändliga volymer och det är kostsamt att bemanna stora callcenters.

3. Är en chatbot rätt för oss?

Bildresultat för chatbot kik

Man kan säga att serviceorienterade företag har mest ut av en chatbot. Reseföretag, hotell, skolor och supportintensiva företag är de som direkt kan räkna hem en satsning. Företag inom t ex mode, inredning och hemelektronik kan också ha nytt av en chatbot eftersom de är väldigt ”sökintensiva” branscher.

4. Hur kan jag använda en chatbot?

Bildresultat för chatbot kik

Det finns tre grundläggande sätt att använda en chatbot.

#1. Skapa innehåll

#2. Leda en köpprocess

#3. Hålla kontakt med kunder

Man kan skapa köp direkt i en chatbot.  Pizza Hut, Taco Bell, Burger King, and Domino’s Pizza använder chatbottar där kunderna kan beställa direkt.

5. Hur ser chatbot-publiken ut?

Bildresultat för chatbot kik

Än så länge attraherar chatbottar framförallt yngre, teknikvana konsumenter. ”Millennials” som ofta används för att beskriva 18-34 åringar är en ganska bra målbild för chatbottar. Hälften av dem kan tänka sig att följa rekommendationerna från en chatbot.

6. Vilka är nackdelarna med en chatbot?

Bildresultat för chatbot downside

Vi är fortfarande i en tidig fas och det finns många begränsningar. Det finns en stor risk att kunderna uppfattar en chatbot som ”stel” och ”oförstående” idag. Men chatbottarna lär sig snabbt och det är de som används mest som lär sig snabbast.

7. Vilken plattform ska jag använda?

Bildresultat för chatbot kik

Det finns många meddelande appar som är öppna för tredjeparts utvecklare. Störst är Facebook Messenger. Det finns också Kik, Telegram m.fl. Sen finns det virtuella assistenter som Amazon’s Alexa, Microsoft’s Cortana och Google Assistant.

8. Hur ska jag mäta framgången med en chatbot?

Bildresultat för chatbot analytics

Det finns inbyggda analysverktyg i chatbotplattformarna där du kan mäta engagemang, samtalslängd, klick och respons mm.

Källa: Newscred