Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så ska det bli jämställt bland morgondagens digitala stjärnor - ExploreCurate

Så ska det bli jämställt bland morgondagens digitala stjärnor


Om man inte kan gå på ett spännande event får man hoppas att någon annan kan närvara och rapportera. I just det här fallet var det av förklarliga skäl inte möjligt för mig att närvara, men det gjorde fantastiska Mina Billing och det här är hennes spaning. Mest medialt intresse fick Cristina Stenbeck, men Mina det som fångade Minas intresse var en betydligt yngre tjej.

På Women In Tech Sthlm 2017, den 8 mars (internationella kvinnodagen till ära) diskuterade man om hur kvinnors förhållningssätt till ledarskap och syn på teknik kan förändra världen till det bättre på ett uppfriskande sätt.

Den person på scen som imponerade mest var en passionerad 14-årig Julia som ville åka på programmeringsläger. Hon inspirerade och entusiasmerade drygt 1000 personer som satt i publiken om hennes önskan att vara med och skapa framtiden.

Hon är en av de tjejer som via organisationen ”Hello World” ska bli sponsrad för att kunna gå på programmeringsläger och på Hello World menar man att det är självklart att framtiden är jämställd.

För oss är det självklart att framtidens digitala stjärnor består av lika många tjejer som killar – så vill vi ha det på våra läger. Hälften av lägerplatserna riktar sig därför till tjejer och hälften till killar.

Bildresultat för Ulrika Dellby hello world women in tech stockholm
På scen WITsthlm2017, Ulrika Dellby, grundare och arbetande styrelseordförande Hello World!

Är man svensk eller verkar i Sverige som idag är en ledande nation i den digitala utvecklingen är det inte så konstigt att man ser att programmeraryrket är det vanligaste yrket i Stockholms län. Men behovet av detta kompetensområde är mycket stort och man förväntas ha ett underskott på 60 000 personer redan år 2020.

I Sverige finns bland annat goda utbildningsmöjligheter på universitet och högskolor, samt välutbyggd internetinfrastruktur som har gjort att Sverige har skapat rätt förutsättningar för den digitala utvecklingen. Men Sverige tappar i konkurrenskraft och man är övertygade om att fler personer måste söka till de tekniska utbildningarna. Genom att vända sig till barn och ungdomar där den digitala miljön är naturlig kommer man att kunna dämpa tappet men då måste man titta på det sociala perspektivet snarare än bara erbjuda en framtida karriärmöjlighet.IT-sektorn består av alldeles för få kvinnor och man måste skapa intresse och möjligheter för tjejer att upptäcka teknik och digital kompetens. Flera instanser måste arbeta tillsammans för att säkra Sveriges digitala konkurrenskraft så att vi inte hamnar i det underskott av kompetens som förutspås.

För att kunna göra detta måste näringsliv, staten och organisationer samarbeta för att erbjuda denna grupp lättillgängliga utbildningsmöjligheter utanför skoltid och detta ska ske oavsett förkunskaper och bakgrund.

Organisationer som Hello World bör uppmuntras och uppmärksammas. Barnen och ungdomarna som via dessa får utbildning och ökad kompetens kommer att förändra vår värld till något som vi bara kan drömma om och skapa en framtid som både är jämställd och tekniskt fantastisk.

HelloWorld! from Hello World on Vimeo.

Läs mer om Hello World.

Läs mer om WITsthlm2017 och titta på videon från eventet.

På plats Curator: Mina Billing

Mina har drygt nio års erfarenhet av strategisk och operativ kommunikation och marknadsföring med specialistkunskap inom digital marknadsföring, sociala medier och corporate communications. Idag arbetar Mina på Addnode Group som ansvarig för kommunikation av finansiell information. Mina brinner för socialt entreprenörskap, omvärldsfrågor, digitala lösningar och teknik.

Vill du kontakta Mina?

info@minabilling.com, +46 704 922 52, http://www.minabilling.com/

https://twitter.com/MinaBilling https://www.facebook.com/mina.billing https://www.linkedin.com/in/mina-billing/