Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #109. Historien avslöjar vad som kommer att hända med Internet - ExploreCurate

Krönika #109. Historien avslöjar vad som kommer att hända med Internet


Ibland kan man utläsa framtiden i historien. Kanske är det inte svårare än så när det gäller Internet. En sak är i alla fall tydlig och det är att Internet hittills har vandrat samma stig som många av våra tidigare kommunikationsskiften gjort.

Telegrammet, telefonen, biografen, radion och televisionen. Alla har de utvecklats i det här faserna.

#1. Innovatörerna upptäcker möjligheten

#2. De mest intresserade upptäcker möjligheten att utforska

#3. Företag upptäcker möjligheten att kommersialisera, förfina och skala upp

#4. Staten upptäcker möjligheten att skapa regelverk

#5. En ny teknik upptäcker möjligheten att disrupta den gamla.

Tim Wu, en professor inom juridik på Harvard har kallat företeelsen för ”The Cycle” och menar att när det gäller Internet så är vi nu i fas 4.

“History shows a typical progression of information technologies, from somebody’s hobby to somebody’s industry; from jury-rigged contraption to slick production marvel; from a freely accessible channel to one strictly controlled by a single corporation or cartel — from open to closed system …

Om Harvardprofessorn har rätt undrar jag vad som kommer att disrupta Internet. Ska vi tro historien så är det innovatörerna som kommer att upptäcka det.

Källa: Publicerad på LinkedIn Pulse den 18 mars 2017