Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Allt du inte visste om det vi alla vill veta - ExploreCurate

Allt du inte visste om det vi alla vill veta


Vilken är den första frågan vi ställer när vi kliver in på en restaurang, hotell, sportarena eller konferens? Finns det Wifi?

Barnen som ofta har begränsad surf för att ge deras föräldrar en möjlighet till kontroll på både beroende och kostnad har samma fokus. Finns det Wifi?

Vad är egentligen detta Wifi som vi trånar efter allt mer? Här får du möjlighet till en handfull insikter om Wifi som du kan briljera med vid första bästa tillfälle.

1. WiFi startade på Hawaii

ALOHAnet var det första kända trådlösa datanätverket som utvecklade för Universitet på Hawaii. Året var 1971. Först 20 år senare uppfann NCR Corporation och AT&T Corporation WaveLAN som anses vara den riktiga föregångaren till Wifi.1997 kom den första versionen av det trådlösa protokollaet IEEE 802.11.

2) WiFi = IEEE 802.11

Så vad betyder då IEEE 802.11 protokollet? När två maskiner kommunicerar med varandra behöver de en specifik standard och protokoll. IEEE står för Institute of Electrical and Electronics Engineers och är en gruppering av standards som definierar trådlös kommunikation inom lokala nätverk. För att göra själva begreppet mer kommunicerbart så skapade varumärkesbyrån Interbrand namnet ”Wi-FI” och tog fram en logotype inspirerad av Yin och Yang.

3) Vad står WiFi för?

De flesta tror att Wifi står för Wireless Fidelity. Så är det inte. Wifi står inte för någonting.

Bildresultat för wifi art

4) Hur fungerar Wifi?

Wifi fungerar med hjälp av radiovågor.

Det betyder att din bärbara dator eller mobil använder en trådlös adapter som översätter data till radiosignaler. Radiosignalerna fångas upp av en trådlös router som i sin tur konverterar radiovågorna tillbaka till data och skickar ut datan på Internet via en fysisk koppling.

5) Frekvenser

Wifi sänder på frekvenserna 2.4 GHz eller 5 GHz. All trådlös kommunikation är beroende av ström, räckvidd och bandvidd.

Bildresultat för wifi art

Om du har otur och hamnar i ett sammanhang där kunskapen om Wifi är oväntat hög kan du alltid konstatera att Wifi inte passar så bra med IoT, d v s Internet of Things. Ingen kommer att säga emot och om någon ändå skulle göra det förklarar du lugnt att det är för komplext att förklara nu innan det är serverat så det är bättre att låta det bero.

Källa: Calum McClelland, Leverage, Medium.com