Vad kom egentligen först, Trump eller begreppet ”fake news”? Kanske kom de samtidigt. Hur som så kan sociala medier sätta igång märkliga och farliga rykten baserade på ingen sanning alls. Det börjar bli hög tid att lära sig hur man genomskådar det som inte är sant i sociala medier. Här kommer 4 tips från självaste Harvard.
1. Hur trovärdig är avsändaren?
Bara för att en sajt är populär betyder det inte att den är trovärdig. Titta på domänen. Är det en .se eller en .com eller något märkligt som t ex .com.co? Läs Om oss eller About Us. Finns det ingen sådan information säger det allt. Läs på om hur sajten ser på det redaktionella innehåll man publicerar, hur ledarskapet är och sajtens programförklaring. Kolla också upp den som skrivit själva innehållet. Har hen skrivit något annat? Finns det kontaktuppgifter?
2. Bedöm kvalitet och aktualitet
Hur väl skriven och redigerad är artikeln? Du märker snabbt om det är en översatt text, en s.k. rewrite. Brist på styckeindelningar är också ett varningstecken. Här kan någon ha klistrat in text. Hur aktuell är egentligen innehållet? Det kan ofta vara samma ämne, men inte alls aktuellt.
3. Kontrollera källor och citat
Hur fick du tag i artikeln? Om den bara ”dyker upp” i ditt flöde så var noga med att kolla källa. Även om det är en vän du känner som delat. Många ”fake news” artiklar använder sig av citat. Här är det extra viktigt att kontrollera källa. Vilken intervju eller framträdande refereras det till? Finns samma information på andra sajter? Om det är en nyhet så är det rimligt att tro att fler sajter har publicerat nyheten. Kolla också bilder och foton. Även här behövs det såklart källor. Många bilder kan vara hämtade från andra sammanhang eller t o m manipulerade.
4. Fråga de som vet
Det finns de som du kan fråga om du är osäker. För internationella nyheter och källor kan du kolla med FactCheck.org, International Fact-Checking Network (IFCN), PolitiFact.com, eller Snopes.com. För svenska nyheter kan du kolla de här länkarna Skolverket, IIS, Statens medieråd.