Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 insikter om vad som skiljer investerarklimatet i Silicon valley från Europa - ExploreCurate

10 insikter om vad som skiljer investerarklimatet i Silicon valley från Europa


Stockholm nämns ibland som en intressant marknad för investerare och hela startupscenen har verkligen tagit fart de sista åren. Men det är inget snack om att Silicon valley fortfarande är ohotad etta som epicentrum för investerare. Så vad kan vi då lära från investerarklimatet i Silicon valley? Jag har läst en intressant artikel på Medium.com av Isabel Russ som är investerare på Speed invest med huvudkontor i Wien.

1. Fokus på framtiden

Det första som slår europeiska investerare när de lär känna investerarklimatet i Silicon valley är det tydliga fokuset på det vi i Europa fortfarande tycker känns lite futuristiskt som t ex Blockchain, AI, AR/VR.

Image result for silicon valley conference

VC events actually consist of startups and not of corporates who want to show how innovative they are, and deals get done within days and not months.

2. Närheten till intressanta startups och entreprenörer

Image result for silicon valley map startups

För investerare blir det en aha-upplevelse vilken flora det finns av meetups, konferenser och workshops att delta i och möta entreprenörer. Omvänt får startups en mer nära och naturlig relation med investerare och riskkapital tidigt.

3. Ingen bryr sig om Europa

När investare i Silicon valley får frågan om andra intressanta städer svarar de ofta New York, Boston eller Washington. Världen utanför USA:s gränser existerar inte.

Image result for silicon valley investment

4. Ditt nätverk betyder allt

Investare, startups och mötesplatser är alla en del av samma ekosystem och de allra flesta investeringar sker via nätverket. Många av de större investeringarna startar ofta genom att investerare blir inbjudna av en större investerare att delta i en investeringsrunda.

Image result for silicon valley conference

There is a saying in the SV that you should be nice to everyone, as you never know who will be building the next Google.

Det är enkelt att få kontakt med personer i Silicon valley. Du får faktiskt svar när du mejlar eller ringer nästan oavsett vilken nivå du vill ”connecta” med.

5. Viktigt att lära sig ”the art of name-dropping”

Image result for silicon valley conference

Det är viktigt att lära sig att ”name-droppa” med finess. Eftersom alla känner alla mer eller mindre blir du avslöjad om du inte har torrt på fötterna och när du väl name-droppar så kan det låta så här.

People love to name-drop in the most random contexts — think ordering a burger and your companion telling you that Jason (Lemkins) recently mentioned that he loves onions in his burger (ok, that’s not an actual quote, but I’m definitely not exaggerating here).

7. Uppföljning är inte uppfunnet här

Om det är enkelt att få kontakt så är det desto svårare att få till en uppföljning eller ett nytt möte.

Everything is always “awesome” and “super interesting,” but not worth a second meeting?

Insikten är m a o att se till att du själv inte spenderar tid med de som egentligen inte bryr sig och lär dig urskilja dem.

8. Lär dig att sälja som en amerikan

Det finns inte smartare entreprenörer eller mer innovativ teknik i Silicon valley, men amerikaner är 100 gånger bättre säljare än européer.

Every incubator and startup program is geared towards making founders even better at it, pitching and telling a story.

Related image

10 amerikanska startups skulle vinna 10 av 10 i en pitchtävling mot 10 europeiska. Varje gång.

9. Starta ditt företag här

Det är märkligt att fler entreprenörer inte startar sitt företag i Silicon valley. Det finns mer riskkapital här och det finns ett större intresse från fler intressanta företag och ett större och mer kompetent nätverk här.

10. Lär dig partaja ”the Silicon valley way”

Det finns så mycket konferenser att du behöver göra en egen kalender och lova att inte gå på fler än du har tid med (om du också ska hinna med att jobba), men samtidigt har du större chans att klara av ditt familjeliv eftersom alla fester slutar tidigt och alla går hem. Så m a o, du kan och bör vara social så mycket du orkar, men det finns ingen större poäng med att gå vidare efter nätverkandet. De är helt enkelt inte lika roliga att parta med på nätterna i Silicon valley.

Image result for silicon valley party

Källa: Isabel Russ, Speed Invest – Medium.com