Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Digital fortsättningskurs för Elgiganten, Åhléns, Stadium och alla andra svenska butikskedjor - ExploreCurate

Digital fortsättningskurs för Elgiganten, Åhléns, Stadium och alla andra svenska butikskedjor


Det är tydligt att traditionell retail är mitt uppe i en transformation och därför fortsätter jag mitt självpåtagna uppdrag att bidra med digitala insikter till de svenska butikskedjorna.

Läs också: Digital grundkurs för H&M, Clas Ohlson, IKEA och alla andra svenska butikskedjor

Fortsättningskursen bjuder på 3 tydliga trender och 3 tips till ledningsgrupperna på Elgiganten, Åhléns, Stadium och alla andra svenska butikskedjor. Vi börjar med trenderna:

1. Jakten på en upplevelse

Konsumenterna köper inte längre bara en vara, de köper en upplevelse.

Instagram har blivit det nya skyltfönstret och ”reverse omnichannel” är det nya modeordet

Related image

Varumärkena behöver utveckla sin förmåga att förmedla en känsla som kickar igång vid början av köpprocessen tack vare de digitala möjligheterna och som fortsätter med butikens förmåga att överträffa den.

2. Hyra är det nya äga

Lyx kostar, men behöver man verkligen äga varan? I modevärldens ser vi nya startups som Rent the Runway som erbjuder en prenumerationsmodell på samma sätt som t ex Spotify.

Related image

3. Amazon har blivit stora stygga vargen

Amazon kommer att ha ca 20 % av den amerikanska klädmarknaden 2021. Hittills har Amazon haft ett beundransvärt kundfokus och framgångsrikt konkurrerat ut etablerade aktörer med receptet volym = lägre pris. Jag tror inte att någon vågar sätta en slant på att de inte skulle få samma impact även i olika premiumsegment.

Image result for amazon apparel sales

Ja, det var 3 tydliga trender som alla svenska butikskedjor behöver vara medvetna om och förhålla sig till. Nu till mina utlovade 3 tips till ledningsgrupperna på Elgiganten, Åhléns, Stadium och alla andra svenska butikskedjor.

1. Den digitala strategin är utdaterad och behöver uppdateras

Sluta se ”digitalt” som en marknadsföringskanal. Digitalt är nyckeln till den ekvation som alla butikskedjor behöver bemästra och omfattar allt, från varumärke till upplevelse och engagemang till kundlojalitet.

2. Alla måste ställa upp på att ställa om

Sluta jaga en ”digital expert” som ska ansvara för den digitala omställningen. Den digitala anpassningen måste ske i alla delar av organisationen så att prefixet ”digital” inte har någon mening längre.

3. Tänk som en spårhund och våga släppa kopplet!

Sluta jobba med långa och komplexa strategier. Kunderna berättar och visar vägen bara du lär dig att se de digitala spåren och vågar ställa de rätta frågorna.

Läs mer om analytics och kundanalys: Digital grundkurs för H&M, Clas Ohlson, IKEA och alla andra svenska butikskedjor

Källa: McKinsey och rapporten The age of digital Darwinism