Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så kan den svenska vården ta det digitala klivet och få nöjdare kunder - ExploreCurate

Så kan den svenska vården ta det digitala klivet och få nöjdare kunder


Ingen vill egentligen ha någon kontakt med den svenska vården. Framförallt för att det ofta betyder att man själv eller någon nära anhörig är sjuk eller har råkat ut för en olycka. Men tyvärr även för att det är så dålig service. Ja, jag vet att de som jobbar i vården sliter tungt i en uppenbart underbemannad och underbetald yrkessektor och ja, jag tycker att de som arbetsvillkoren till trots väljer att jobba inom vården är hjältar. Men visst skulle alla må bättre om vården fungerade bättre?

Vården har enorm potential att börja med enkla och smarta digitala tjänster. Det har varit alltför mycket fokus på tunga IT-system som försökt lösa den hopplösa journalkomplexiteten. När Bank-ID äntligen kom blev det åtminstone möjligt för mig som privatperson att börja hantera min egen journal. Men lätt? Nej, inte ett dugg.

Jo, det ÄR Stefan Löfven till vänster. Stefan både ser ut och är bekymrad över vårdsituationen och satsar därför 10 miljarder. OBS! Fotot är taget före Stefan fick nya digitala insikter.

Här kommer 5 konkreta tips om hur Stefan Löfven och den svenska vården kan använda enkla digitala tjänster för att få nöjdare kunder.

#1. Doktorn i mobilen

Kry och Min doktor har visat vägen. När ska Landstinget lansera sin egen? Just do it! Det skulle styra bort en stor volym av onödiga fysiska besök och lika mycket frustration.

#2. 100 timmar UX till Vårdguiden 1177

2016 kom Vårdguiden som ”app”. Pengarna eller kompetensen räckte inte ända fram. Visste borde man kunna begära att Vårdguiden fanns som riktig app, men det är inte det som är det viktigaste. Man borde kunna begära att någon lagt lite tid och kärlek på användarperspektivet. Det skulle styra bort många av alla dessa samtal som lätt hade kunnat klarats av i en bra app.

#3. Kollaborativ kundtjänst på Facebook

Alla är på Facebook och hälsa är det ämne som drar störst engagemang. Om den svenska vården skulle öppna olika Facebookgrupper med olika inriktningar skulle man både kunna moderera och ta hjälp av gruppens erfarenheter på ett enkelt sätt.
Även här skulle man styra bort många samtal och onödiga fysiska besök.

#4. Betala via mobilen

Efter besöket (eller i vissa fall innan) går man fysiskt till en fysisk kassa med en fysisk person och betalar fysiskt (well, de tar kort). Lägg betalningen via en digital betallösning och se till att hänga på nu när betalningar blir mobila. En kö mindre.

#5. Använd AI-teknik

Fördelen med att få många frågor om samma saker är att man snabbt får ett mönster som tillsammans med svaren skapar ett hyfsat Q&A. Med AI kan man utveckla frågor och svar metodiken till att bli riktigt användbar.En AI-tjänst skulle inte bara styra bort onödiga samtal och långa köer. Den skulle också bli bättre ju fler som använder den och inte minst – den skulle skapa allt nöjdare kunder över tid.

Foto: Christine Olsson/TT