Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
2018 är året då jämställdhetsarbetet inom tech växlar upp - ExploreCurate

2018 är året då jämställdhetsarbetet inom tech växlar upp


Ja, det gick inte att muta sig in på Women In Tech i år heller. Som vanligt tog biljetterna slut på några minuter. Det är tur att jag känner Mina Billing som även i år tog sig tid att dela med sig av sina intryck och insikter. Håll till godo!

Läs även: Så ska det bli jämställt bland morgondagens digitala stjärnor

Women In Tech har under de senaste fem åren samlat 1 500 kvinnor inom tech på den internationella kvinnodagen. Bland talarna i år fanns KTH professorn Danica Kragic, Centerpartiets Annie Lööf och Joy Boulamwini som är doktorand vid MIT Media lab.

Image result for women in tech 2018

Maskininlärning, robotar, blockchain, AI, VR finns bland de olika spåren. Många talare imponerade och visade upp resultat från sin forskning bland annat Joy och Danica. Det talades också om vad som händer efter #MeToo.

Man säger att norden är ledande inom jämställdhet och det stora intresset för WIT visar att tech-kvinnorna finns där ute men samtidigt finns det bland annat studier som visar på att kvinnor och män behandlas olika när de söker riskkapital för sina kreativa och nytänkande affärsidéer. Plus att idag finns det ingen hetare fråga än att få kvinnor till tech och att se till att de som har valt tech stannar, i kölvattnet av #metoo och #tekniskfel.

Läs också: Här är de bästa råden till alla techtjejer som är i början av sin entreprenörsresa

Det är synd att inte fler har kommit till insikt om att sådana omfattande och strukturella samhällsproblem som #metoo och #tekniskfel faktiskt går att lösa genom normkritiska/normkreativa processer, nytänkande och innovativa lösningar.

WIT Girls för tjejer mellan åtta och femton

Ett initiativ som spinner vidare på min spaning från förra året är WIT Girls som ser till att tjejer mellan åtta och femton år får möjlighet att upptäcka ny teknik och media på Hello World!s sommarläger och helgkurser.

Image result for women in tech 2018 stockholm

Initiativet stöttas av grundarna bakom WIT Stockholm samt ett antal övriga ledande företag och privatpersoner som Cristina Stenbeck och Annika Steiber. Syftet är att ge unga tjejer i Sverige chansen att upptäcka det senaste inom ny teknik, programmering, virtual reality och speldesign.

Att locka kvinnor till tech-yrken och utvecklingen går trögt över hela världen. Internationell forskning visar att sannolikheten för att unga tjejer väljer att utbilda sig, och så småningom söka jobb, inom tech-området ökar om de exponeras för och bekantar sig med teknik mellan åldrarna tio till femton år. WIT Stockholm tar därmed ett viktigt steg för att öka möjligheterna för tjejer att möta teknik i unga år, och därmed sannolikheten för att fler kvinnor i Sverige i framtiden väljer en karriär inom tech.

Image result for women in tech 2018 stockholm

Fantastisk bra jobbat Hello World!, Annika Steiber, Cristina Stenbeck, Accenture, Cybercom, Digitalent, EY, HTC Vive, Salesforce, SVT, Tieto samt samtliga elva huvudpartners bakom WIT 2018.

Läs också: Fakta som visar att kvinnor är bättre entreprenörer trots både sämre förutsättningar och självförtroende

#NowWhat vill skapa förändring

Jag är själv högst involverad i ett initiativ som heter #NowWhat som kommer att arrangera årliga återkommande hackathons där forskare/experter på sexuella övergrepp möter experter från techvärlden, entreprenörer och affärsutvecklare för att skapa innovativa lösningar.

Det handlar om att applicera specifika problemformuleringar från experter som dagligen arbetar med att förhindra sexuella övergrepp med experter inom maskininlärning, AI, VR, AR, MR, IOT, blockchain och gamification för att kunna skapa konkreta lösningar som gör skillnad för hela vårt samhälle.

#MeToo uppmärksammade ett allvarligt samhällsproblem. #NowWhat vill skapa förändring.

Nyttan ligger i att skapa nya innovationer och företag kring ett relativt outforskat affärsområde; sexuella trakasserier och övergrepp. Vidare finns det affärsnytta i företagens deltagande. De får ökad kunskap i grundläggande problematik, kring ex normer och värderingar, som lägger grund för en förändrad företagskultur. Deltagande investerare får upp ögonen för problematiken. #NowWhat belyser möjligheter vilket leder till nya typer av investeringar. Alla deltagare erhåller nya perspektiv och ökar sin kompetens kring jämställdhet, jämlikhet, normer och sexuella övergrepp och sist men inte minst tech, vilket skapar värde för samhället.

Läs också: 10 amerikanska podcasts som geekgirls älskar

Curator: Mina Billing

mb.jpg
Mina Billing, bevakade Woman In Tech för ExploreCurate. Mina har drygt tio års erfarenhet av strategisk och operativ kommunikation och marknadsföring med specialistkunskap inom digital marknadsföring, sociala medier och corporate communications. Hon brinner för socialt entreprenörskap, omvärldsfrågor, digitala lösningar och teknik.

Vill du kontakta Mina?

info@minabilling.com, +46 704 922 52, www.minabilling.com@minaBilling, Linkedin