Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #126. Därför står Twitter ensam kvar för själva grundidén med sociala medier - ExploreCurate

Krönika #126. Därför står Twitter ensam kvar för själva grundidén med sociala medier


Jag har alltid älskat Twitter, väl medveten om att det kan vara relevant att dra paralleller med de som fortfarande krampaktigt håller hårt i sin papperstidning. ”Det börjar bli dags att släppa taget och gå vidare”. Men varför ska man egentligen sluta med något man gillar? Om det börjar kännas lite omodernt är det väl bara att minnas tillbaka vad hela poängen var från början.

Människan fick möjligheten till både en egen röst och en mångfald av röster

Från början handlade sociala medier framförallt om att ge den vanliga människan makten eller i alla fall möjligheten, att själva beskriva världen hon lever i. Med Twitter fick många människor möjligheten att inspirera, bevaka, förklara eller bara lyssna på andra än de traditionella medierna. Twitter tog (och fortsätter att ta) världens nyhetstidningar på sängen och efter att ha hållit emot ett tag fastnade de traditionella mediehusen till slut i en stark beroendeställning till de nya sociala medieföretagen.

Många medier ser fortfarande sociala medier som en distributionskanal och lyssnar alldeles för lite på vad som sägs i dem av andra än dem själva

Dominansen från de narcissistiska sociala medierna

Efter text kommer bild och efter bild kommer video. Ja, det där kunde vi ju förutspå. Men det har visat sig att ju mer visuellt och enkelt (i bemärkelsen snabbt) människor kan kommunicera i sociala medier desto mer har själva innehållet kommit att handla om dem själva.

Med Instagram, YouTube och Snapchat handlar det till stor del om att visa upp sig från sin bästa sida. Bokstavligen. Facebook har fortfarande en communityfunktion, men har också gått till ett evigt flöde av visuell narcissism.

Vi har gått till att stirra in i ett flöde istället för att kommunicera med varandra om vettiga saker

Därför har Twitter behållit sin status som den viktigaste kanalen

Jag menar att Twitter med sin enkelhet och sitt huvudsakliga textformat idag är den enda sociala medier kanalen som står kvar vid grundidén att ge alla människor en möjlighet att tolka och ha en uppfattning. Att ha en möjlighet att nå ut med sin röst.

Twitter skapar förutsättningar för demokrati och idag är den enda kanalen som på riktigt kan förändra människors uppfattningar

Så om du lämnat Twitter eller kanske bara trappat ned för att du förförts av Instagram eller helt enkelt är så ung att du aldrig börjat med Twitter. Kom ihåg att Twitter handlar om att Twittra. Inte bara ”glittra”.

Okej alla Instagrammare, Snappare och alla ni på Fejan. Låt nu inte det här stå oemotsagt.

Den här krönikan publicerades på LinkedIn den 17 februari 2018. Läs fler krönikor här.