Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så kan journalister konkurrera med de nya "robotjournalisterna" - ExploreCurate

Så kan journalister konkurrera med de nya ”robotjournalisterna”


Det är över 1,5 år sedan Washington Post startade sitt projekt Heliograf, den egenutvecklade roboten som skriver artiklar baserad på data. Först ut var OS i Rio där Heliograf skrev över 300 artiklar. Heliografens sportintresse har sedan hållit i sig och den här artikeln som summerar en fotbollsmatch är symptomatisk för vad Heliografen kan prestera. Det första året blev det totalt över 850 artiklar.

Det finns flera perspektiv på robotjournalistik. Alla är överens om att det kommer att öka, få är överens om att det kommer att ta över helt. 

Det här är Xiao Nan som är Kinas första robotjournalist. Hennes första artikel handlade om en festival och var på 300 tecken och tog bara 1 minut att skriva.

Här är mina reflektioner

#1. Ingen AI har hittills skapat robotjournalistik där texten är skriven i ”jag-form”. De journalister, ofta krönikörer eller bloggare som skriver självupplevda berättelser i jag-form kommer att klara sig fint.

#2. De som arbetar med research eller statistiktung journalistik får passa sig. Här är AI en överlägsen teknik när det gäller att analysera stora mängder data och snabbt skapa många texter och diagram.

#3. Tidningar som allt för länge håller emot det som Washington Post nu kommit en bra bit i att testa riskerar att hamna efter inom 2-3 år. Det handlar framförallt om att använda AI för att hjälpa journalister av kött & blod att skapa ännu bättre journalistik.

Fotnot: Den här artikeln är inte skriven med hjälp av AI alls. Jag heter Johan Svensson och jag kurerar innehåll, ofta med ganska mycket eget perspektiv och fr. o m. nu ALLTID i jag-form.