Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
6 viktiga insikter för företag som vill göra affärer i Kina - ExploreCurate

6 viktiga insikter för företag som vill göra affärer i Kina


Det råder en ”Kina-hype” just nu och vi får helt enkelt vänja oss vid att de kinesiska giganterna Tencent, Alibaba, Weibo, Wechat och JD.com tar allt större plats i våra nyhetsflöden.

Läs mer här: 4 anledningar varför allas blickar är på Kina just nu

Samtidigt är det många företag som ser Kina som en stor och potentiell marknad. Just hur man blir ”Big in China” var ett av ämnena under The Newt Web Conference 24-25 maj. En av talarna som hade mest Kina-fokus var Ray Chan som är VD på 9GAG som är en plattform där användarna kan lägga upp och dela roligt innehåll från sociala medier.

3 exempel på att Kina är en större skala än väst

Ray berättade att det finns flera skillnader att ta hänsyn till jämfört med hur det fungerar i väst. Det finns 1,4 miljarder människor vilket gör att allt behöver göras i en större skala och ger tre exempel.

#1. Det är bättre att använda QR koder på WeChat istället för namn därför att det finns för många med samma namn.

#2. Det behövs mer pengar när man investerar i startups eftersom skala upp fasen helt enkelt är mer omfattande.

#3. Företag kan skala snabbare när de utvecklar egna nya koncept.

Den kinesiska 9-9-6 filosofin

Ray förklarar att de kinesiska företagen har väldigt offensiva tillväxtstrategier där man implementerat den s.k. 9-9-6 filosofin, vilket innebär att man arbetar från kl. 9 på morgonen till kl. 9 på kvällen, 6 dagar i veckan. De kinesiska företagens 72 timmars veckor kan jämföras med t ex de svenska motsvarande på 40 timmar.

Vad utländska företag ska tänka på när man etablerar sig i Kina

Ray menar att företag som ska etablera sig i Kina behöver tänka ”help them, study them, and join them”.

#1. Dela företagets kunskaper med kinesiska startups och det kan gå snabbt från att du hjälper dem till att de hjälper dig.

#2. Det finns en stor potential att identifiera nya idéer hos kinesiska företag och implementera dem i det egna företaget. Facebook har t ex kopierat flera funktioner från WeChat.

#3. Bli en del av ett kinesiskt företag. ”If you can’t beat them, join them”. Uber sålde t ex sin kinesiska satsning till kineserna själva.

Det bästa tipset!

Lär er kinesiska!

Källa: The Next Web