Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Alla insikter du behöver från Mary Meeker's Trendrapport om Internet - ExploreCurate

Alla insikter du behöver från Mary Meeker’s Trendrapport om Internet


Varje år kommer den och i år var inget undantag. Mary Meeker’s Trendrapport om Internet släpptes den 30 maj och omfattade 294 sidor. De mest hängivna kastade sig över rapporten som om den vore 12 nya avsnitt av favoritserien på Netflix. Vi andra har konsumerat rapporten under ett par veckor nu och kan konstatera att den som vanligt innehåller en del viktiga digitala insikter.

Har du missat rapporten har du 2 val att göra nu. Antingen läser du den i sin helhet eller så nöjer du dig med att läsa urvalet av insikter. Har du redan läst rapporten får du gärna lämna dina egna insikter i kommentarsfältet eller kommentera de som jag valt att publicera.

Mina 11 utvalda insikter från Mary Meeker’s trendrapport om Internet

1. Vi lever mitt i en paradox av integritet

Användbarhetsförbättringar bygger på data, vilket skapar det som Meeker kallat ett paradox för integritet: Internetföretag gör billigare tjänster bättre tack vare användardata. Användare ökar tiden som spenderas baserat på deras uppfattade värde av nämnda tjänster; och myndigheterna vill se till att användardata inte används felaktigt.

Det är oansvarigt att stoppa innovation och framsteg

Meeker menar att nyckeln för internetföretag är att förstå de oavsiktliga konsekvenserna av hur de använder data och att myndigheterna förstår de oavsiktliga konsekvenserna av reglering.

Läs också: Krönika #127. Därför kan det bara finnas en vinnare och det är inte Facebook eller Google

2. E-handeln accelererar och Amazon accelererar snabbast

E-handel ligger nu på 13 procent av detaljhandeln vilket är en ökning med 16 % jmf med förra året. Amazon mer än dubblerade sin e-handel 2017 och e-handeln står nu för 28 % av Amazon’s omsättning.

Läs också: Så tjänar Amazon sina pengar

Noterbart är att 49 % av produktsökningarna på Amazon nu startar på Amazon (36 % kommer från andra sökmotorer). 

3. Sociala mediers stärker sin roll i köpbeteendet

Allt fler konsumenter upptäcker nya produkter via annonser i sitt sociala flöde. Det är framförallt Facebook och Instagram som nu påverkar konsumenternas köpbeteende.

4. Prenumeration är hett

Vi fortsätter att lägga mer pengar på prenumerationstjänster. Netflix fick 118 miljoner nya abonnenter 2017 vilket var 25 % tillväxt, Spotify fick 71 miljoner nya abonnenter och en tillväxt på hela 48 %.

Prenumerationstjänsterna blir alltmer datadrivna och möjliga att anpassa för individen (personalisering).

5. Shopping + Underhållning = Sant

Den digitala shoppingupplevelsen har utvecklats snabbt och omfattar nu ofta video (t ex kinesiska Taobao) och har både sociala som t ex Pinduoduo och spelifierande inslag som t ex Wish.

Läs också: Digital grundkurs för H&M, Clas Ohlson, IKEA och alla andra svenska butikskedjor

6. Olika styrkebesked från tungviktarna

Tungviktarna Amazon Alibaba visar upp sin styrka på lite olika sätt. Alibabas marknadsvärde på 701 miljarder dollar trumfar Amazons (225 miljarder dollar), medan Amazon hade högre intäkter 178 miljarder dollar jämfört med Alibaba som omsatte 34 miljarder dollar (2017).

7. Annonsörerna pressar plattformerna att prioritera kvalité

Stora annonsörer som P & G och Unilever har hotat att minska annonseringen på hos de innehållsaktörer som inte tar tag i allt skräpinnehåll på sina plattformar.

Läs också: 5 trender om digital annonsering 2018

YouTube har tagit bort 8 miljoner videoklipp som inte håller tillräcklig kvalité

8 Nya tjänster skapar nya arbetsbeteenden

Intressant spaning är att nya tjänster, s.k. ”realtidsplattformar” som t ex Uber med 3 miljoner förare och DoorDash med 200 000 leveransagenter, marknadsplatser som Etsy med 2 miljoner säljare, Upwork med 16 miljoner frilansare och Airbnb med 5 miljoner uthyrare fyller behov hos en stor grupp människor som vill ha en extra inkomst och högre flexibilitet.

9. Datadrivna tjänster driver inte helt oväntat… dataanvändandet

Vi använder allt oftare och allt fler datadrivna tjänster som t ex Google Maps, Mobike, Nest, Samsara, Motiv och Joule.

All datainsamling, delning och optimering skapar en ”torrid takt” som gått från 12 zetabytes 2015 till en förväntad nivå om 47 zetabytes 2020 och hela 163 zetabytes år 2025.

Noterbart är att datadrivna företag som t ex Amazon, Google, Netflix och Booking.com har högre kundnöjdhet än genomsnittet.

Läs också: De 4 viktigaste trenderna som kommer att driva digitaliseringen inom retail

10. Vi börjar anpassa oss till valutan personuppgifter

79 % av konsumenternas (USA) är beredda att dela sina personuppgifter om det ger en klar fördel. Men vi tar också bort appar, justerar inställningar och inaktiverar coolkies när vi inte får fördelar.

Noterbart är att flera Internetföretag som t ex Facebook och Google gör konsumentens integritetsverktyg mer tillgängliga.

11. Kina tar över världen

Den elfte insikten handlar helt om Kina som får ett stort utrymme i rapporten.

För fem år sedan hade Kina 2 företag (Tencent och Baidu) bland de 20 största Internetföretagen i världen. Idag har Kina har 9 av 20 platser med Alibaba, Ant Financial, Xiaomi, Didi Chuxing, JD.com, Meituan-Dianping och Toutiao som nya företag.

Läs också: 4 anledningar varför allas blickar är på Kina just nu

Mary Meeker’s Internet Trend Report 2018 (hela rapporten)

Källa: Mary Meeker’s Internet Trend Report, Adweek,