Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Läs det här först om ditt företag har funderat över att satsa på en egen domän - ExploreCurate

Läs det här först om ditt företag har funderat över att satsa på en egen domän


De kallas gTLD som står för Generic top-level domain eller en ”Generisk egen domän” på svenska och innebär att ett företag kan använda det egna företagsnamnet som domänadress.

För ca 1,5 år sedan köpte Stockholms Stad in den egna toppdomänen .stockholm för omkring 1,4 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar och med en årlig avgift om 400 000 kr. I den s.k. IANA Root Zone listan finns snart 1600 företag och organisationer registrerade med egna namn och kännetecknande ord. Bland de svenska företagen märks SAS, Electrolux AEG, Ericsson, Statoil, SCA, Volvo, ABB, Ikano och Sandvik.

Image result for generic top-level domain

Så vad ska man då ha en egen generisk domän till? Ja, Google verkar inte tycka att det är speciellt spännande så SEO-effekten är knappast värd investeringen.

De flesta företag har investerat för att skydda sitt varumärke och det är få som faktiskt har aktiverat sina ny domäner.

Stockholm Stad har börjat använda .stockholm internt under våren och för olika event. Konsultbolaget Accenture har redan skapat 22 domäner på egna toppdomänen och Sandvik har aktiverat 17 egna domännamn på .sandvik.

Kontentan (än så länge) blir m a o att du behöver värdera företagets varumärke och hur mycket det är värt att skydda det. Det krävs en investering, men om ditt företag gör stora digitala investeringar kanske trots allt är en som behöver göras. Du avgör såklart.

Källa: MKSE.com