Sydostasien är den marknad i världen där e-handeln växer snabbast. Med Sydostasien menar vi Singapore, Malaysia, Indonesia, Filippinerna, Vietnam och Thailand.
1. Sydostasien är mobile first
Snittpersonen i Sydostasien är använder sin uppkopplade mobiltelefon 3,6 timmar varje dag en stor del av den tiden shoppar man.
Hela 72 % av all webbtrafik är mobil.
Det finns all anledning att prata mer om ”m-commerce” än ”e-commerce”.
2. Shoppar online dubbelt så mycket
I snitt shoppar man 140 minuter online varje månad. Det är dubbelt så mycket tid som i USA. Noterbart är att många handlar under arbetstid. Merparten av försäljningen sker mellan 9 och 5 (förutom i Singapore där en stor del av försäljningen sker sen kväll). En annan reflektion är att man handlar mer i jämförelse (USA) under vardagarna jämfört med helgerna. Samtidigt ökar webbtrafiken under helgerna. Lite förenklat kan man säga att man utforskar utbudet på helgen och handlar under under resten av veckan.
3. Stora investeringar i e-handels startups
2017 investerades över 8 miljarder dollar i nya e-handlare vilket är mer än tre gånger så mycket jämfört med 2016. Noterbart är att de stora investeringarna fördelades på 320 startupbolag 2017 jämfört med 2016 betydligt mindre pengar fördelades på 335 startupbolag.
4. Ingen korrelation mellan marknadens mognad och konvertering
Konverteringsgrad är det viktigaste nyckeltalet för alla e-handlare och det man kan se länderna emellan är att de som omsätter mest per invånare inte alls har en högre konverteringsgrad.
5. Snittorder korrelerar med landets GDP
En intressant iakttagelse är att snittordern per land skiljer sig en del och att den är direkt kopplad till landets GDP, d v s det totala värdet av vad landet producerar (delat med antal invånare).
6. Banköverföring är den populäraste betalmetoden
Långt från alla har kreditkort om man exkluderar Singapore och det påverkar vilka betalmetoder som erbjuds. Över 80 % av e-handeln i Vietnam och Filippinerna regleras vid leverans med kontanter. I Indonesien, Vietnam och Thailand är det banköverföring som gäller.
Källa: Tech in Asia