Checklistan du bör gå igenom innan du engagerar en influencer

, , ,

Influencer marketing har gått från ett begrepp till en betydande disciplin inom marknadsföring och allt fler företag testar hur de kan få effekt. En nyckelfråga (helt logiskt) är såklart VEM ska man jobba med?

Här är en bra checklista som hjälper dig att bli startklar för Influencer marketing.

1. Vilken typ av influencer vill du arbeta med?

Är kändisfaktorn viktigast eller någon som är väldigt nischad inom ditt område? Är det kanske flera s.k. micro-influencers eller traditionella bloggare? Hur viktigt är deras närvaro i sociala medier?

2. Vilka kanaler vill du nå ut i?

Var finns det möjlighet att nå ut till din målgrupp? Vilken sociala medier kanal? Eller är det andra arenor och forum som är viktiga?

3. Vad är själva syftet med din kampanj?

Handlar det om en specifik kampanj, t ex en produktlansering eller är det en satsning som ska pågå ett tag?

4. Vill du jobba med en eller flera influencers?

Många företag arbetar med flera influencers för att täcka fler delar av sitt erbjudande och nå ut till olika målgrupper. Vill du samarbeta med en influencer för företagets varumärke eller en specifik produkt (kampanj)?

5. Vad har du satt upp för mål?

Vill du främst boosta varumärket, promota något specifikt, driva trafik till en webbplats, nå ut till nya målgrupper? Du behöver ha tydliga mål som hjälper dig i valet av influencer.

6. Tydlig med vad varumärket står för

I processen att välja kommer du att behöva vara bra på att förklara vad varumärket står för med tydlig vision, why och kärnvärden. En influencer behöver känna in om hen kan stå upp för det ditt varumärke står för. Annars blir det aldrig bra.

Källa: Lilach Bullock