Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #128. Fenomenet som hade gett Billy så många fler vänner - ExploreCurate

Krönika #128. Fenomenet som hade gett Billy så många fler vänner


Idag har jag uppnått något jag aldrig trodde var möjligt. Jag är vanligtvis strängt förbjuden att göra något praktiskt hemma. Det gäller framförallt allt som har med vatten att göra och förbudet är helt befogat efter tre stora vattenskador. När nu diskmaskinen verkade dra sina sista andetag var det inte på något sätt aktuellt för mig att göra ett försök att laga den. Istället konstaterades det snabbt att den nya diskmaskinen som skulle köpas in borde monteras i bänkhöjd. Jag ringde min kompis ”händiga Thomas” som började med att fråga hur gammal diskmaskinen var och som sen bryskt gav mig rådet att köpa en ny. Jag såg framför mig hur minst 20 000 kr flög iväg eftersom det också skulle innebära en ny köksbänk och nytt kökskakel. Troligtvis även en ny diskbänk, fyllde ”händiga Thomas” i. Det var därför jag googlade ”diskmaskinen pumpar inte ut vattnet…” i smyg på toaletten och när resten av familjen sedan gett sig iväg till Gröna Lund (förvånade över att jag inte ville följa med) satte jag igång.

Under min smyg-googling hamnade jag ganska snabbt på YouTube och såg den här videon

Ja, du förstår säkert att videon var en s.k. instruktionsfilm för vad man kan göra om tvättmaskinen inte pumpar ut vattnet och att du inte ska titta på hela videon eftersom den inte ger DIG någonting. Men MIG gav den hopp och efter att ha letat rätt på en skruvmejsel och följt den engelsktalande rösten i instruktionsfilmen var det dags att sätta på diskmaskinen och se om den där lilla plastbiten som jag faktiskt hittat i hålet där en lika liten trissa satt, verkligen var det som gjord att diskmaskinen inte pumpade ut vattnet. 14 minuter senare fick jag svaret. Svaret var tydligt och det var ett JA. Dra på just trissor. Diskmaskinen pumpade ut vatten som aldrig förr.

Fyra timmar senare kom min familj hem från sin tivoliupplevelse. När vi ätit middag började jag plocka in disk i diskmaskinen och hann inte ens till tallrikarna innan hela familjen påminde mig om att diskmaskinen var trasig och att vi skulle köpa en ny. En ny diskmaskin i bänkhöjd.

14 minuter senare hade familjens syn på mig för alltid förändrats och även om tidigare vattenskador kostat oss mycket pengar och kostat mig nästan allt förtroendekapital stod jag nu här och var familjens händiga hjälte.

Min Billy-reflektion och råd till alla företag

Under IKEA’s glansdagar där man sålde en ny Billy-hylla var 10:e sekund fanns det många med mig som svor och svettades över de idiotiska monteringsanvisningarna som man vecklade ut efter att ha brutit upp det platta paketet och lagt ut träspånsbitarna över hela golvet. Dessa detaljerade monteringsanvisningar skapat av ingenjörer med noll talang för pedagogik och framförallt inte skapat för oss män som fötts utan tålamod att följa.

Jag är övertygad om att dagens instruktionsfilmer på YouTube hade gett Billy och alla andra IKEA-möbler med lustiga namn, många fler vänner.

Har du precis varit på ett IKEA-varuhus och fått med dig en Billy-hylla? Släng monteringsanvisningarna och se den här instruktionsfilmen och om ditt företag fortfarande inte använder YouTube för att visa hur man monterar, lagar och fixar med era produkter så börja med det om ni vill ha fler vänner.

Den här krönikan publicerades på LinkedIn den 5 maj.