Så hanterar du alla typer av kunder i den digitala kundkontakten

, , , , , ,

Jag vet inte om det blivit enklare eller mer komplext att kommunicera med kunderna idag jämfört med tio år sedan, men att det är viktigare än någonsin att göra det är ett faktum. Idag kräver kunderna tillgång till all den information och service de behöver och de vill ha det direkt. De olika kundtyperna är nog de samma som alltid, men i och med den snabba och direkta kontakten gäller det för företag att känna igen ”arketyperna” av kunder.

4 grundtips för all kommunikation med kunder

1. Ta det inte personligt

En kund har ofta sina egna problem att bearbeta och det är inget du varken kan eller bör fundera över.

2. Behåll lugnet

Inte alltid lätt, men behåll lugnet och var artig, korrekt och professionell, d v s de 3 heliga P:na för all kundservice: polite, precise och professional.

3. Lyssna

En kund som är upprörd vill framförallt bli lyssnad på. De tycker ofta att de blivit behandlad på ett felaktigt sätt. Lyssna och låt kunden förstå att du förstår. Det är nyckeln.

4. Ha ett par klara lösningar till hands

För de riktigt jobbiga kunderna kan det krävas mer än att lyssna och därför är det bra att ha ett par nycklar till i backfickan. Det kan handla om rabatter, presentkort, tydliga förbättringar mm.

11 arketyper av kunder

Om du lär dig att känna igen de här olika och tuffa kundtyperna och framförallt hur du bemöter dem är du och ditt företag förberedda på bästa sätt.

11 Types of Difficult Customers and How to Handle Them - #infographic

Källa: Fundera

[fbcomments]