För exakt två år sedan förvärvade det kinesiska företaget Bytedance den populära appen Musica.ly och döpte om den till Tik Tok. Idag når Bytedance en halv miljard användare vilket är ungefär hälften av Instagrams volym användare.

Den nya generationen plattformar
Vad är då framgångsreceptet för Bytedance? Ja, inget är för evigt och det håller inte att lägga alla ägg i samma korg som Facebook, YouTube, Instagram, Google och alla andra har gjort nu i flera år med i princip alla intäkter relaterade till annonsintäkter. Bytedance tillhör den nya generationen plattformar tillsammans med Tencent och Amazon som bygger sin affär på flera verksamheter och intäktsben.
Facebook och Google är tekniska plattformar finansierade av annonser medan Tencent, Amazon och Tik Tok är plattformar med flera affärsmodeller
Inte bara förvärv och kopiering
Jag tycker att det är tydligt att Bytedance anammat både gamla seder och nya insiktsfulla metoder. Köpet av Musica.ly visar att de kinesiska företagen har både pengar och ambition. Att man kopierar populära digitala tjänster och innehållspaketeringar är smart medan förmågan att skapa egna ekosystem med olika intäktsmodeller visar på en stor insikt.
Zhang Yimin som är grundare av Bytedance har skapat en affärsmodell som i sin kärna har ett innehåll med nyheter och videos, men i sitt totala ekosystem finns här en rad digitala tjänster som både kopierar och förnyar. Här ser vi ett tydligt Buzzfeed, ett Spotify, ett Instagram, ett YouTube o s v och intäkterna är både användar- och annonsörsdrivna.
En tydlig global ambition
Det intressanta är att Bytedance’s olika digitala tjänster nu börjar växa utanför Asien och 2021 räknar man med att hälften av alla användare kommer från andra marknader. I den här infografiken får du en samlad bild av den nya kinesiska giganten som vi högst troligt kommer att höra mer av de närmaste åren.
Källa: Tech in asia