Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Krönika #129. De 5 viktigaste råden när vi nu snart får publicera egna långfilmer i sociala medier - ExploreCurate

Krönika #129. De 5 viktigaste råden när vi nu snart får publicera egna långfilmer i sociala medier


Nyheten om att Instagram planerar att tillåta videomaterial upp mot en timmes längd fick alla med egna långfilmsdrömmar att se början på en framgångsrik och efterlängtad karriär. Om du är en av de många okända filmskaparna som nu äntligen får möjligheten att nå ut till en stor publik har du en del att fundera på. För att samla tankarna ska du få 5 råd innan du skjuter din första scen.

1. Längden har betydelse

Det är lätt att ryckas med i möjligheten att få skapa en egen långfilm. Lika lätt är det inte att få användarna i sociala medier att stanna upp i sitt swipande och scrollande för att titta på just din film. Det är därför bättre att du startar med 5-10 minuters långa filmer.

Fråga dig hur du kan kan skapa ett mervärde med 5-10 gånger så lång film som idag och låt entimmesfilmen vila sig i form.

2. Gör som Netflix, tänk episoder

Framgångsreceptet för Netflix, HBO, Viaplay och alla andra streamingtjänster för film har absolut varit serierna. Vi älskar att följa avsnitt efter avsnitt och säsong efter säsong av våra favoritserier. Alla som skapar rörligt innehåll och publicerar det i sociala medier har mycket att lära av hur beroendeframkallande serier är.

Fråga dig om du ska publicera alla avsnitt direkt för att nå största möjliga impact eller om du metodiskt ska publicera avsnitt efter avsnitt. Båda har sina fördelar. Du får självklart inte glömma att börja varje avsnitt med en kort sammanfattning av vad som hänt.

3. Skapa starka karaktärer

Det som får oss att älska film är historien och karaktärerna och de riktigt stora filmskaparna har en fantastisk förmåga att skapa intressanta karaktärer som får en stark och lång relation med publiken.

Fråga dig vilka karaktärerna i din film är. Sociala medier har hittills handlat om dig själv, men nu är det dags att lyfta fram fler intressanta roller. Vad är det som gör att publiken kommer att älska (eller hata) dina karaktärer.

4. Rollsätt dina filmer på riktigt

Valet av skådespelare gör karaktärerna kompletta och när karaktären inte är tillräckligt stark kan rätt skådespelare lyfta rollen och hela filmen. Som filmskapare blir en av dina stora utmaningar att hitta rätt personer för dina roller. För att det inte ska bli övermäktigt se till att du inte har en för stor rollbesättning i början.

Fråga dig om du känner eller har kontakter som kan ge dig tillgång till rätt skådespelare för dina filmer och var noggrann när du castar.

5. Lär dig finansiera dina filmproduktioner

Längre filmer och långa serier med genomtänkta och välskrivna karaktärer som ska rollbesättas med mer eller mindre professionella skådespelare… ja, du hör själv. Det här kommer att kosta. Därför behöver du redan från början ha en bra plan för hur du finansierar dina filmproduktioner. I väntan på de stora biljettintäkterna kan sponsorer och s.k. ”produktplaceringar” vara ett bra sätt.

Fråga dig om produktplaceringarna i din film är naturliga inslag och se till att de åtminstone inte inverkar negativt på själva berättandet.

Lycka till nu med att förverkliga drömmar. Se till att bjuda alla följare i sociala medier på riktigt episka berättelser! För dig som känner sig lite skeptisk till att det här kommer att hända, ha i åtanke att artiklar, foton och berättelser generellt tidigare bara var tillgängligt för en liten klick utvalda, men idag är vi alla innehållsskapare. Så varför skulle vi inte kunna vara filmskapare också?

Den här krönikan publicerades på LinkedIn den 9 juni 2018