5 trender 2019 som påverkar alla som arbetar med sociala medier

, , , , , , ,

📌📌📌📌📌

Alla som arbetar med kommunikation och marknadsföring är beroende av sociala medier och sociala medier utvecklas ständigt så det gäller att hänga med. Det handlar om nya funktioner, nya användarmönster och emellanåt även nya sociala kanaler (eller färre, R.I.P Google+).

Under 2019 är det de här 5 trenderna för sociala medier som gäller.

📌. Sociala medier behöver börja leverera försäljning

Att lyssna och analysera har alltid varit viktigt och har hittills handlat om att försöka mäta och fånga upp det som sägs om ett varumärke, produkter eller kundservice. Men att översätta det till försäljning har ofta känts konstruerat.

2019 blir genomslaget för social selling, d v s att skapa försäljning via sociala medier. Direkt eller tydliga leads.

Läs också: 6 tips som får ditt nästa event att flyga i sociala medier

📌📌. Live-video är det nya rörliga

En allt större del av det innehåll som konsumeras i de sociala kanalerna är video och en allt större del av videoinnehållet skapas och publiceras simultant, d v s live. Live-videos skapar en högre trovärdighet och relevans för varumärket.

Facebook och Instagram driver live-formatet som länge varit populärt på YouTube samtidigt som tröskeln att filma, redigera och publicera videos blir allt lägre.

Men tittarna kommer att ställa högre krav på både innehåll och kvaliteten på live-videos under 2019. Konkurrensen om tittarna ökar helt enkelt.

Läs också: Här hittar du bilderna för dina blogginlägg, artiklar och sociala medier inlägg

📌📌📌. Micro-influencers är varumärkenas nya favoriterna

Varje sociala medier kanal har sina stjärnor och flera av dem har blivit miljonärer och driver framgångsrika företag som många traditionella mediehus bara kan drömma om.

Men de som påverkar mest är s.k. Micro-influencers, d v s de med färre än 10 000 följare och som ofta är nischade inom tydliga ämnen.

Det är Micro-influencers som alla varumärken vill jobba med 2019.

Läs också: Om du bestämt dig för att ta en stark position i sociala medier

📌📌📌📌. Data + större fokus på befintliga kunder skapar förutsättningar för relevant innehåll

Det har kanske sagts en gång för mycket, men sociala medier och marknadsföring handlar om relevans. Relevansen har hittills varit trubbig eftersom det helt enkelt inte funnits tillräckligt finkornig data för att lyckas med personaliserat innehåll. Men i takt med att allt fler företag börjat fokusera mer på befintliga kunder än den kostsamma jakten på nya har också kundinsikterna ökat.

Under 2019 kommer vi att få se hur konsumenternas köpbeteende och aktiva sociala beteende äntligen flyter ihop och skapar tydligare underlag för att skapa och rikta relevant innehåll.

Läs också: Allt du behöver veta om sociala medier och algoritmer

📌📌📌📌📌. Allt mindre tålamod skapar sociala medier flöden som tenderar att bara fungera i realtid

Marknadsföring idag blir allt mer ”realtidskommunikation” och många företag har insett att sociala medier aldrig sover och att det handlar om att vara tillgänglig 24/7.

Under 2019 kommer konsumenternas tålamod att minska för företag som inte är på alerten i sina sociala kanaler. Nu blir det viktigt för företag att se över arbetstider, interna processer och framförallt att identifiera vilka frågorna är som kräver direkta svar.

[fbcomments]