Allt du behöver veta om headless CMS

, , ,

 

🤡🤡🤡

Det pågår en kamp i ”bygga webb” världen och på ena sidan står giganter som WordPress, Drupal och Episerver. På den andra sidan står ett begrepp som kallas för ”headless CMS” (huvudlöst content management system). Kampen fortsätter, men den som vill prova ett ”headless”, men ändå känner sig tryggare med WordPress kan faktiskt välja just WordPress som headless.

Okej, så vad är då headless? Ja enklast kan det beskrivas som en editor. D v s, i ett ”headless CMS” kan du skapa innehåll, men eftersom det är ”headless” är det inget som presenteras ut. Du måste själv välja teknik och design för att visa upp något. 

Vad är poängen med ett ”headless CMS”?

Utvecklare menar att de får en större frihet och inte är beroende av mallar och struktur, man kan utveckla ”samtidigt” som de som skapar innehåll inte störs och så går migreringen av innehåll snabbare.

Nackdelen är ju att du måste kunna programmera och att det tar längre tid.

Min slutsats är att om du går och funderar på ett ”headless CMS” för din blogg eller företagets hemsida så sluta fundera på det och välj ett av de miljoner WordPress-teman som finns eller om du har lite mer ambition – anlita en webbyrå.

Om du har en mer avancerad webb som ständigt kommer att utvecklas, uppdateras och som är affärskritisk för företaget. Ja, rådgör då med utvecklingsavdelningen eller konsultbolaget om det kan vara läge att byta till ett ”headless CMS” och glöm inte bort att i slutändan måste det ju gå att räkna på och räkna hem.

Här kommer 24 exempel på ”headless CMS”

1. Butter CMS

Butter CMS

2. Contentstack

Contentstack

3. Contentful

Contentful

4. dotCMS

dotcms

5. Mura

mura

6. Cloud CMS

Cloud CMS

7. Cockpit CMS

cockpit cms

8. Core dna

Core dna

9. Craft CMS

Craft CMS

10. Zesty.io

11. Directus

12. Storyblok

13. GraphQL CMS (GraphCMS)

14.  Gentics Mesh

15. Cosmic JS

16. Kentico Cloud

17. Prismic.io

18. Quintype

19. Sanity

20. Scrivito

21. Squidex

22. DNN Evoq Content

23. Strapi

24. Superdesk

 

Källa: CMSwire

 

[fbcomments]