De 12 mest uppmärksammade startupbolagen under 2010-talet

, , , , , , , , ,

 

👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑

I raden av decenniet-listor kommer här de 12 mest uppmärksammade startupbolagen under 2010-talet (i alla fall i västvärlden). Läs de korta biografierna och sen fokus framåt!

1. Airbnb

Relaterad bild

År 2008, när tre vänner gjorde en affärsmodell av människors luftmadrasser och extrarum, var det långt ifrån säkert att de skulle attrahera någon. Inom tre år hade verksamheten dock levererat en miljon vistelser och hjälpt till att inleda delningsekonomin.

Idag bor två miljoner människor per natt i en fastighet som är listad på Airbnb

Den senaste värderingen är mer än 35 miljarder dollar – högre än marknadsvärdet för Hilton eller Marriott – och de verkar förbereda en notering.

2. Epic Games

Bildresultat för epic games founder

Grundades som Potomac Computer Systems i grundaren Tim Sweeneys föräldrarnas hus. Det första stora projektet var Unreal-spelmotorn, som fortfarande driver många spel som t ex Fortnite.

Fortnite drar in hundratals miljoner dollar per månad och har blivit ett kulturellt fenomen med mer än 250 miljoner spelare runt om i världen

3. Facebook

Världens största sociala nätverk passerade 1 miljard användare ungefär när man noterade bolaget 2012.

I dag når Facebook 2,45 miljarder människor varje månad

4. Instagram

Instagram är på många sätt den viktigaste appen på 2010-talet. Kevin Systrom och Mike Krieger grundade Instagram vid början av decenniet. Facebook köpte upp verksamheten två år senare för en miljard dollar, vilket var det sociala nätverkets största förvärv hittills.

5. Slack

Bildresultat för slack founder

Vad använde vi egentligen för chatt-app på jobbet före 2013? Grundarens Stewart Butterfields freemium go-to-market-strategi visade sig vara genialisk.

6. Snapchat

Bildresultat för snapchat founder

När Snapchat lanserades 2011 visade det sig att Snaps grundare och innehållsskapare förutspådde en exakt förkortningen av människors uppmärksamhet. Dess grundare har stadigt vägrat att sälja och har en anmärkningsvärd kontroll över företaget.

Tillsammans har Evan Spiegel och Bobby Murphy 95 procent av företagets röststyrka

7/8. SpaceX och Tesla

Medan Tesla började årtiondet med att gå offentligt, blev SpaceX det första privata företaget som framgångsrikt startade, kretsade och återhämtade ett rymdskepp, 2010. Nu värderas det till över 33 miljarder dollar och är en partner till NASA samt en stor försvarsentreprenör.

Noterbart är att Tesla aldrig haft ett lönsamt år

Tesla, å andra sidan, är en evig fascination för både konsumenter och investerare. Det blev den bästsäljande plug-in-personbiltillverkaren under 2018 och har drivit andra biltillverkare att snabbt utveckla elektriska och autopilot-färdiga fordon.

9. Stripe

Bildresultat för stripe founder

Paypal hade funnits i ett decennium när John och Patrick Collison, från landsbygden på Irland, förvandlade sju rader med kod till en livskraftig konkurrent. Det de hade designat var ett enkelt sätt vem som helst kunde använda för att ansluta sin webbplats till en betalningsprocess.

Företaget har en värdering på 35 miljarder dollar och är därmed värt mer än t ex Airbnb och Palantir

10. Theranos

Elizabeth Holmes grundade sin blodtest-med-ett-fingeravtryck tjänst 2004, och fortsatte med att samla in mer än 700 miljoner dollar och värderades till 9 miljarder dollar år 2015. Det visade sig dock att hon lurat lurat alla investerare.

11. Twitter

Ursprungligen ett experiment av en sorts mikroblogg. Idag har Twitter inflytande utvidgats till socio-politiska rörelser och drivande faktiska revolutioner.

Vad vore Trump och #Metoo utan Twitter?

12. WeWork

Bildresultat för wework founder

Med en värdering på 47 miljarder dollar – storleken på Litauens BNP – och 12 500 anställda på mer än 800 platser, ansökte WeWork optimistiskt om en notering 2019.

WeWorks affär höll inte för en genomlysning och värderingen föll med 80 %

Källa: Inc.com