3 saker Covid-19 tvingar att lära dig i jobbet

, , , , , ,

Så klarar du av att arbeta trots coronaviruset. Arbeta digitalt under corona-smittan. Lär dig jobba digitalt när coronaviruset sätter stopp för möten. 

Zweite Sitzung des Krisenstabes der Bundesregierung zum Coronavirus Sars-CoV-2 am 03.03.20 im Berlin

 

🍄🍄🍄

På bilden sitter en tysk krisgrupp och har ett möte. De borde har ringt in på ett videomöte istället. Nu behöver flera bli digitala på riktigt i jobbet! 

Det är glädjande att läsa hur människor hittar lösningar nu när våra liv påverkas. Kreativitet och hjälpsamhet står upp mot panik och irrationellt beteende.

När det gäller jobbet så är det många som tvingas att klara av det genom att arbeta på distans och lära sig hur man kommunicerar via digitala kanaler. Om du inte är van att arbeta digitalt så är det främst 3 saker du behöver lära dig nu för att klara av att kliva in i ett digitalt mode.

1. Från mail till messenger-tjänster

Visst, mail är fortsatt viktigt – men för den löpande, snabba kommunikationen är det mycket effektivare att kommunicera i någon messengertjänst. Kom överens om vilken kanal ni vill använda. Facebook Messenger, Whats App, Skype, Slack o s v.

Halvera (minst) antal emojis jämfört med när du kommunicerar privat. Varför ska du vara mindre professionell bara för att du kommunicerar digitalt?

2. Videomöte

Slut på fysiska (och ofta onödigt långa) möten. Nu är det videomöten som gäller. Även här är det viktig att komma överens om vilken kanal som gäller internt, men också anpassa sig så att man kan kommunicera externt. Whereby, Skype, Teams o s v.

Se till att du kan bjuda in och hålla i ett möte. Bli av med de där inledande irriterande minutrarna för att lösa alla ”tekniska” issues.

3. Digitalt uppförande

Den tredje saken har mer med uppförande att göra. Bekräfta att du tagit emot ett meddelande. Var tydlig med det du skriver. Tänk på att text kan tolkas olika.

Vid ett digitalt möte är det ännu viktigare att respektera mötesreglerna. Kom i tid, inkludera alla och lämna inte de viktigaste eller känsligaste frågorna till efter mötet för ett snack på ”tu man hand”.

Lycka till! När den här Corona-smittan börjar klinga av har den i alla fall fört en positiv sak med sig. Du har blivit mer digital!

 

[fbcomments]