😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

Få tänker på hur exponerade och oskyddade vi är i sociala medier oavsett om vi är privatpersoner eller socialiserar i tjänsten. Det handlar såklart om att luta sig mot sitt sunda förnuft när man är därute på Facebook, Instagram och Twitter. Men när det sunda förnuftet inte räcker till kan det vara tryggt att luta sig mot dessa 12 tips hur du kan skydda dig.

1. Ställ in din målgrupp

Facebook är det sociala nätverket med den mest granulära kontrollen när det gäller synligheten för dina inlägg: när du ska publicera något på din tidslinje ser du en rullgardinsmeny som låter dig välja vem som faktiskt kan se det .

Du kan ställa in några inlägg så att de är synliga för din familj, till exempel och andra inlägg synliga för kollegor från jobbet – bara se till att du har kontrollerat. Var försiktig med att använda alternativet Public, vilket innebär att vem som helst kan se inlägget online (även personer utan Facebook-konton).

2. Välj Offentlig eller Privat

Instagram och Twitter är inte lika nyanserade som Facebook. Ditt huvudflöde med foton eller tweets är antingen privat (så bara godkända vänner kan se det) eller offentligt (så vem som helst kan se det, med eller utan ett Instagram- eller Twitter-konto). Det är något du bör tänka på innan du lägger upp eller ens registrerar dig för ett konto om du inte redan har ett.

Du kan ändra dina konton fram och tillbaka mellan offentliga och privata om du behöver. I Twitter-inställningar i appen eller på webben, gå till Sekretess och säkerhet och sedan Skydda dina tweets. Från inställningsskärmen för Instagram i appen eller på webben, välj Sekretess och säkerhet och sedan Privatkonto.

3. Dölj dina berättelser

Det finns ett undantag från detta offentliga eller privata val på Instagram. Du kan välja att dölja dina berättelser för vissa människor, även om ditt huvudsakliga fotoflöde är offentligt. Dessutom kan du också posta berättelser till en förut vald grupp nära vänner snarare än till alla dina följare.

Öppna din profilsida i Instagram-mobilappen och tryck sedan på menyikonen (uppe till höger) och Inställningar. Tryck på Sekretess och sedan på Berättelse och du kan välja kontakter som du inte vill se din berättelse, samt ställa in din lista över nära vänner (om du har konfigurerat en lista, ser du alternativet Nära vänner när du kommer att posta).

4. Skydda dina inlägg

När ett nytt inlägg är ute i flödet har du några sätt att skydda det. På Twitter kan du dölja vissa svar på dina tweets – klicka eller tryck på pilen bredvid ett svar på en av dina tweets och välj sedan Dölj svar. Författaren till svaret vet inte att det har varit doldt.

På Instagram kan du blockera kommentarer på både ditt offentliga fotoflöde och dina berättelser. Från inställningar i appen, flikar antingen Kommentarer eller Berättelse för att göra detta – du kan till exempel bara låta personer du följer på Instagram lämna kommentarer. Du kan också automatiskt stänga av kommentarer som Instagram tycker är stötande eller slå på Manual Filter för att ställa in specifika ord som du inte vill visas. Dessutom kan kommentarer som redan har lämnats på dina inlägg också raderas, genom att antingen svep åt vänster på dem (iOS) eller genom att trycka och hålla på dem (Android).

Klicka på de tre punkterna bredvid alla kommentarer (på webben) på dina Facebook-inlägg eller tryck länge på någon kommentar (i appen) för att dölja eller ta bort den. Liksom på Twitter kommer författaren bakom kommentaren inte att få ett meddelande om detta, men de kanske märker att deras kommentar har raderats om de öppnar ditt inlägg och kontrollerar det igen.

5. Blockera problematiska användare

Du kan blockera andra användare som orsakar problem, det betyder att de inte längre kan interagera med något du gör på det sociala nätverket eller skicka meddelanden, även om exakta regler varierar mellan varje plattform. Öppna någons profil på Facebook, Twitter och Instagram, tryck sedan på de tre punkterna och välj Blockera.

Instagram ger dig ett extra alternativ: Begränsa. Det är inte ett helt block, men det betyder att alla kommentarer som den här personen lämnar på dina inlägg måste godkännas av dig innan de dyker upp, och det betyder också att de inte kan se när du är online. Instagram förklarar mer om funktionen här.

De exakta reglerna varierar mellan sociala nätverk, men den allmänna regeln är denna: svar och kommentarer på ett inlägg kan ses av alla som har tillgång till det inlägget, oavsett om du personligen är ansluten till dem eller inte. Din kommentars synlighet begränsas vanligtvis inte till dina vänner eller de ömsesidiga vänner du har med författaren till det ursprungliga inlägget.

8. Hindra användare att tagga dig

Inte alla är bekväma med att vara taggade i inlägg, kommentarer och foton, men lyckligtvis har alla stora sociala nätverk sätt att begränsa detta.

För Facebook måste du gå till tidslinjen och taggningssidan i dina inställningar på webben eller i appen. Här får du granska inlägg som du har taggats i innan de visas på din tidslinje och begränsa även de bredare publiken för dessa inlägg. Du kan faktiskt inte hindra människor från att tagga dig helt, men du kan gå till ett inlägg eller foto efter att det har laddats upp och ta bort en tagg.

På Instagram öppnar du inställningsmenyn i appen och väljer sedan Taggar och godkänner taggar manuellt för att stoppa taggarna innan du har godkänt dem. På Twitter kan du inte stoppa omnämnanden, men du kan sluta bli taggad på foton – tryck på Integritet och säkerhet och sedan på Foto-taggning från inställningarna i appen.

9. Var försiktig med att berätta var du befinner dig

Facebook, Twitter och Instagram låter dig alla tagga inlägg med en plats, vilket är bra för att visa var du är, och inte så bra för din integritet. Var särskilt försiktig med att dela platser nära var du bor eller där du arbetar – allt som kan användas av någon som vill låtsas vara du eller någon som vill hitta dig.

Vi säger inte att du aldrig ska kolla in platser, men använda funktionen sparsamt (det är lätt att slå på och av, oavsett app du använder). Som en extra bonus ger det online-marknadsförare mindre data att arbeta med när de försöker rikta dig med reklam också.

10. Var försiktig med din personliga information

På en relaterad anteckning, tänk noga över vad du inkluderar i dina inlägg, med de tips vi har nämnt om inläggets synlighet i åtanke. Du är utan tvekan tillräckligt förnuftig för att inte dela dina kreditkortsuppgifter med världen, men att avslöja någon form av personlig eller känslig information – som ett oskyldigt foto av ett boardingkort, säger – kan lämna dig exponerad, särskilt om dina inlägg är offentliga .

Delar du upprepade gånger namnet på ditt husdjur, ett namn som också råkar vara lösenordet till dina sociala mediekonton? Kan dina sociala följare träna när din födelsedag är – kanske samma födelsedag som används som en PIN-kod för din telefon? Visar du din telefonoperatör eller bank som du väljer och öppnar dörren för att någon annan ska låtsas vara du?

11. Skydda dina inloggningar

Att hålla dina konton säkra är också viktigt. Undvik att använda samma lösenord för flera konton eller lösenord som lätt kan gissas (kanske med den information du delar på dina faktiska flöden). Om du kämpar för att hålla dig uppdaterad med alla dina användarnamn och lösenordskombinationer, använd en lösenordshanterare.

För det andra, se till att tvåfaktorautentisering (2FA) är påslagen för alla dina konton (det stöds på Facebook, Twitter, Instagram och många andra digitala tjänster). 2FA betyder att när ditt användarnamn och lösenord används för att logga in på en ny enhet, krävs en tredje information (vanligtvis en kod från din telefon) – så om ditt användarnamn och lösenord läcker ut är ditt konto fortfarande säkert tills du kan ändra ditt lösenord.

12. Koppla bort appar från tredje part

Du använder antagligen dina sociala mediekonton för att logga in på andra områden i ditt digitala liv, och du kanske också har lagt till olika tillägg och plug-ins på Twitter, Instagram och Facebook också. Det finns inget i sig dåligt i detta, men varje extra anslutning ökar risken för att din säkerhet och integritet äventyras, om bara lite.

Var försiktig när du ansluter för många appar och tjänster till Facebook, Twitter och Instagram och var selektiv vad du lägger till. När du inte längre använder en tredjepartsapp ska du koppla bort den – bara för att den frågesporten som du en gång loggat in med Facebook blir övertagen av ett skadligt företag.

Att se apparna som du har anslutit och bryta dessa anslutningar är inte så svårt och du kan göra det genom att logga in på dina Facebook-, Instagram- eller Twitter-konton. Vi har skrivit mer om detta i vår guide här.

Källa: Wired

 

[fbcomments]