Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
12 sÀtt att skydda dig i sociala medier - ExploreCurate

12 sÀtt att skydda dig i sociala medier


 

😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

FÄ tÀnker pÄ hur exponerade och oskyddade vi Àr i sociala medier oavsett om vi Àr privatpersoner eller socialiserar i tjÀnsten. Det handlar sÄklart om att luta sig mot sitt sunda förnuft nÀr man Àr dÀrute pÄ Facebook, Instagram och Twitter. Men nÀr det sunda förnuftet inte rÀcker till kan det vara tryggt att luta sig mot dessa 12 tips hur du kan skydda dig.

1. StÀll in din mÄlgrupp

Facebook Àr det sociala nÀtverket med den mest granulÀra kontrollen nÀr det gÀller synligheten för dina inlÀgg: nÀr du ska publicera nÄgot pÄ din tidslinje ser du en rullgardinsmeny som lÄter dig vÀlja vem som faktiskt kan se det .

Du kan stĂ€lla in nĂ„gra inlĂ€gg sĂ„ att de Ă€r synliga för din familj, till exempel och andra inlĂ€gg synliga för kollegor frĂ„n jobbet – bara se till att du har kontrollerat. Var försiktig med att anvĂ€nda alternativet Public, vilket innebĂ€r att vem som helst kan se inlĂ€gget online (Ă€ven personer utan Facebook-konton).

2. VĂ€lj Offentlig eller Privat

Instagram och Twitter Àr inte lika nyanserade som Facebook. Ditt huvudflöde med foton eller tweets Àr antingen privat (sÄ bara godkÀnda vÀnner kan se det) eller offentligt (sÄ vem som helst kan se det, med eller utan ett Instagram- eller Twitter-konto). Det Àr nÄgot du bör tÀnka pÄ innan du lÀgger upp eller ens registrerar dig för ett konto om du inte redan har ett.

Du kan Àndra dina konton fram och tillbaka mellan offentliga och privata om du behöver. I Twitter-instÀllningar i appen eller pÄ webben, gÄ till Sekretess och sÀkerhet och sedan Skydda dina tweets. FrÄn instÀllningsskÀrmen för Instagram i appen eller pÄ webben, vÀlj Sekretess och sÀkerhet och sedan Privatkonto.

3. Dölj dina berÀttelser

Det finns ett undantag frÄn detta offentliga eller privata val pÄ Instagram. Du kan vÀlja att dölja dina berÀttelser för vissa mÀnniskor, Àven om ditt huvudsakliga fotoflöde Àr offentligt. Dessutom kan du ocksÄ posta berÀttelser till en förut vald grupp nÀra vÀnner snarare Àn till alla dina följare.

Öppna din profilsida i Instagram-mobilappen och tryck sedan pĂ„ menyikonen (uppe till höger) och InstĂ€llningar. Tryck pĂ„ Sekretess och sedan pĂ„ BerĂ€ttelse och du kan vĂ€lja kontakter som du inte vill se din berĂ€ttelse, samt stĂ€lla in din lista över nĂ€ra vĂ€nner (om du har konfigurerat en lista, ser du alternativet NĂ€ra vĂ€nner nĂ€r du kommer att posta).

4. Skydda dina inlÀgg

NĂ€r ett nytt inlĂ€gg Ă€r ute i flödet har du nĂ„gra sĂ€tt att skydda det. PĂ„ Twitter kan du dölja vissa svar pĂ„ dina tweets – klicka eller tryck pĂ„ pilen bredvid ett svar pĂ„ en av dina tweets och vĂ€lj sedan Dölj svar. Författaren till svaret vet inte att det har varit doldt.

PĂ„ Instagram kan du blockera kommentarer pĂ„ bĂ„de ditt offentliga fotoflöde och dina berĂ€ttelser. FrĂ„n instĂ€llningar i appen, flikar antingen Kommentarer eller BerĂ€ttelse för att göra detta – du kan till exempel bara lĂ„ta personer du följer pĂ„ Instagram lĂ€mna kommentarer. Du kan ocksĂ„ automatiskt stĂ€nga av kommentarer som Instagram tycker Ă€r stötande eller slĂ„ pĂ„ Manual Filter för att stĂ€lla in specifika ord som du inte vill visas. Dessutom kan kommentarer som redan har lĂ€mnats pĂ„ dina inlĂ€gg ocksĂ„ raderas, genom att antingen svep Ă„t vĂ€nster pĂ„ dem (iOS) eller genom att trycka och hĂ„lla pĂ„ dem (Android).

Klicka pÄ de tre punkterna bredvid alla kommentarer (pÄ webben) pÄ dina Facebook-inlÀgg eller tryck lÀnge pÄ nÄgon kommentar (i appen) för att dölja eller ta bort den. Liksom pÄ Twitter kommer författaren bakom kommentaren inte att fÄ ett meddelande om detta, men de kanske mÀrker att deras kommentar har raderats om de öppnar ditt inlÀgg och kontrollerar det igen.

5. Blockera problematiska anvÀndare

Du kan blockera andra anvĂ€ndare som orsakar problem, det betyder att de inte lĂ€ngre kan interagera med nĂ„got du gör pĂ„ det sociala nĂ€tverket eller skicka meddelanden, Ă€ven om exakta regler varierar mellan varje plattform. Öppna nĂ„gons profil pĂ„ Facebook, Twitter och Instagram, tryck sedan pĂ„ de tre punkterna och vĂ€lj Blockera.

Instagram ger dig ett extra alternativ: BegrÀnsa. Det Àr inte ett helt block, men det betyder att alla kommentarer som den hÀr personen lÀmnar pÄ dina inlÀgg mÄste godkÀnnas av dig innan de dyker upp, och det betyder ocksÄ att de inte kan se nÀr du Àr online. Instagram förklarar mer om funktionen hÀr.

De exakta reglerna varierar mellan sociala nÀtverk, men den allmÀnna regeln Àr denna: svar och kommentarer pÄ ett inlÀgg kan ses av alla som har tillgÄng till det inlÀgget, oavsett om du personligen Àr ansluten till dem eller inte. Din kommentars synlighet begrÀnsas vanligtvis inte till dina vÀnner eller de ömsesidiga vÀnner du har med författaren till det ursprungliga inlÀgget.

8. Hindra anvÀndare att tagga dig

Inte alla Àr bekvÀma med att vara taggade i inlÀgg, kommentarer och foton, men lyckligtvis har alla stora sociala nÀtverk sÀtt att begrÀnsa detta.

För Facebook mÄste du gÄ till tidslinjen och taggningssidan i dina instÀllningar pÄ webben eller i appen. HÀr fÄr du granska inlÀgg som du har taggats i innan de visas pÄ din tidslinje och begrÀnsa Àven de bredare publiken för dessa inlÀgg. Du kan faktiskt inte hindra mÀnniskor frÄn att tagga dig helt, men du kan gÄ till ett inlÀgg eller foto efter att det har laddats upp och ta bort en tagg.

PĂ„ Instagram öppnar du instĂ€llningsmenyn i appen och vĂ€ljer sedan Taggar och godkĂ€nner taggar manuellt för att stoppa taggarna innan du har godkĂ€nt dem. PĂ„ Twitter kan du inte stoppa omnĂ€mnanden, men du kan sluta bli taggad pĂ„ foton – tryck pĂ„ Integritet och sĂ€kerhet och sedan pĂ„ Foto-taggning frĂ„n instĂ€llningarna i appen.

9. Var försiktig med att berÀtta var du befinner dig

Facebook, Twitter och Instagram lĂ„ter dig alla tagga inlĂ€gg med en plats, vilket Ă€r bra för att visa var du Ă€r, och inte sĂ„ bra för din integritet. Var sĂ€rskilt försiktig med att dela platser nĂ€ra var du bor eller dĂ€r du arbetar – allt som kan anvĂ€ndas av nĂ„gon som vill lĂ„tsas vara du eller nĂ„gon som vill hitta dig.

Vi sÀger inte att du aldrig ska kolla in platser, men anvÀnda funktionen sparsamt (det Àr lÀtt att slÄ pÄ och av, oavsett app du anvÀnder). Som en extra bonus ger det online-marknadsförare mindre data att arbeta med nÀr de försöker rikta dig med reklam ocksÄ.

10. Var försiktig med din personliga information

PĂ„ en relaterad anteckning, tĂ€nk noga över vad du inkluderar i dina inlĂ€gg, med de tips vi har nĂ€mnt om inlĂ€ggets synlighet i Ă„tanke. Du Ă€r utan tvekan tillrĂ€ckligt förnuftig för att inte dela dina kreditkortsuppgifter med vĂ€rlden, men att avslöja nĂ„gon form av personlig eller kĂ€nslig information – som ett oskyldigt foto av ett boardingkort, sĂ€ger – kan lĂ€mna dig exponerad, sĂ€rskilt om dina inlĂ€gg Ă€r offentliga .

Delar du upprepade gĂ„nger namnet pĂ„ ditt husdjur, ett namn som ocksĂ„ rĂ„kar vara lösenordet till dina sociala mediekonton? Kan dina sociala följare trĂ€na nĂ€r din födelsedag Ă€r – kanske samma födelsedag som anvĂ€nds som en PIN-kod för din telefon? Visar du din telefonoperatör eller bank som du vĂ€ljer och öppnar dörren för att nĂ„gon annan ska lĂ„tsas vara du?

11. Skydda dina inloggningar

Att hÄlla dina konton sÀkra Àr ocksÄ viktigt. Undvik att anvÀnda samma lösenord för flera konton eller lösenord som lÀtt kan gissas (kanske med den information du delar pÄ dina faktiska flöden). Om du kÀmpar för att hÄlla dig uppdaterad med alla dina anvÀndarnamn och lösenordskombinationer, anvÀnd en lösenordshanterare.

För det andra, se till att tvĂ„faktorautentisering (2FA) Ă€r pĂ„slagen för alla dina konton (det stöds pĂ„ Facebook, Twitter, Instagram och mĂ„nga andra digitala tjĂ€nster). 2FA betyder att nĂ€r ditt anvĂ€ndarnamn och lösenord anvĂ€nds för att logga in pĂ„ en ny enhet, krĂ€vs en tredje information (vanligtvis en kod frĂ„n din telefon) – sĂ„ om ditt anvĂ€ndarnamn och lösenord lĂ€cker ut Ă€r ditt konto fortfarande sĂ€kert tills du kan Ă€ndra ditt lösenord.

12. Koppla bort appar frÄn tredje part

Du anvÀnder antagligen dina sociala mediekonton för att logga in pÄ andra omrÄden i ditt digitala liv, och du kanske ocksÄ har lagt till olika tillÀgg och plug-ins pÄ Twitter, Instagram och Facebook ocksÄ. Det finns inget i sig dÄligt i detta, men varje extra anslutning ökar risken för att din sÀkerhet och integritet Àventyras, om bara lite.

Var försiktig nĂ€r du ansluter för mĂ„nga appar och tjĂ€nster till Facebook, Twitter och Instagram och var selektiv vad du lĂ€gger till. NĂ€r du inte lĂ€ngre anvĂ€nder en tredjepartsapp ska du koppla bort den – bara för att den frĂ„gesporten som du en gĂ„ng loggat in med Facebook blir övertagen av ett skadligt företag.

Att se apparna som du har anslutit och bryta dessa anslutningar Àr inte sÄ svÄrt och du kan göra det genom att logga in pÄ dina Facebook-, Instagram- eller Twitter-konton. Vi har skrivit mer om detta i vÄr guide hÀr.

KĂ€lla: Wired