Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 grundregler för användarvänlighet som alla UI-designers känner till - ExploreCurate

10 grundregler för användarvänlighet som alla UI-designers känner till


 

🤓🤓🤓🤓🤓👏👏👏👏👏

Det är förmågan att vara tydlig med vad användaren ska göra som avgör hur väl en webbplats/produkt/app/tjänst fungerar. Sättet att optimera är att göra användarstudier och A/B tester. Men många tester blir det om man inte börjar med de grundläggande reglerna för UI (user interface). Här kommer 10 grundregler för användarvänlighet som alla UI-designers känner till.

1. Uppmana att skapa innehåll om det inte finns något än

Första gången användaren kommer till dig så är det kanske inte så mycket innehåll att ta del av. Var tydlig med vad användaren ska göra för att börja använda tjänsten. Ingen vill fundera för länge över vad man ska göra.

2. Använd ”sliders” vid rätt tillfällen

Sliders är bra när man vill ställa in volym, ljus, färg o s v, men inte när man ska ställa in en specifik siffra eller steg. Det bara irriterar.

3. Dropdown menyer funkar bäst när det finns många alternativ

Är det bara få alternativ är det bättre att välja radio buttons. Är det väldigt många alternativ kan det vara bra att addera sök eller en filtrering (t ex kategorier).

4. Knappar gjorda för människohänder

Allt du vill att användaren ska använda sina händer till måste du anpassa för människohänder eller i vart fall ett finger i skala 1:1.

5. Så använder du infinite scroll

Alla sociala medier och nyhetssajter använder infinite scroll. Enkelt för användaren som vill konsumera meter av innehåll. Men infinite scroll passar inte alla innehållstyper. När det gäller meddelanden, e-post, att göra-listor, produkter, sök mm så behöver användaren hitta tillbaka till innehållet på ett enkelt sätt.

6. Många fördelar med paginering

Många tänker att ”bläddra sidor” är dålig UI, men det finns många fördelar. Enkelt att orientera sig i ett innehåll där aktualitet är relevant, enkelt att ta sig tillbaka och det ger användaren en bra överblick över omfattningen av t e x ett sökresultat.

7. Visualisera istället för att beskriva

Vill du få användaren att förstå vad hen ska göra är det alltid bättre att visualisera det med bilder eller en video. Att försöka beskriva med text blir alltid en tröskel.

8. Fastna inte i icon-fällan

Det finns så många stora icon-bibliotek och visst är det snyggt med små minimalistiska symboler. Men användaren fattar ofta inte vad symbolen står för och därför är det viktigt att alltid vara tydlig med text också.

9. Använd originalsymboler

Användarna är vana vid ett visst symbolspråk och inte minst via användandet av sina mobiler. Försök inte vara ”arty” och göra egna i onödan. Använd det som alla redan känner till.

10. Hur länge ska användaren vänta?

Ibland tar det lite tid innan tjänsten kommer igång eller innehållet dyker upp. Genom att bara ha ”laddar” symbol ger vi inte användaren information om hur länge hen behöver vänta (kanske har sidan hängt sig eller wifi slutat fungera). Fundera på om det kanske är bättre att arbeta med procent eller tid.

Källa: Danny Sapio, UX Collective