Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 saker som investerare tittar pÄ innan de investerar i en startup - ExploreCurate

5 saker som investerare tittar pÄ innan de investerar i en startup


 

🐰🐰🐰🐰🐰

Det Àr inte sÀkert att riskkapital Àr det bÀsta för en startup och det Àr naturligtivs lika viktigt att en startup vÀljer sina investerare omsorgsfullt. Med det sagt Àr det ÀndÄ mÄnga startups som naturligtvis behöver kapital för att kunna realisera sina affÀrsidéer.

Ett boktips! Entrepreneur Voices on Elevator Pitches

SÄ vad tittar dÄ investerare pÄ specifikt nÀr det gÀller startups. Ja framförallt 5 saker:

1. Marknadspotentialen

Det Àr hÀr de flesta investerare kommer att börja. Hur stora Àr möjligheten att skala upp affÀrsidén? TillvÀxtkraften.

Om du har en idé dÀr det redan finns aktörer behöver du argumentera hur din idé skiljer ut sig. Om det Àr en ny idé behöver du lÀgga mer fokus pÄ hur stor marknaden förvÀntas bli.

2. Teamets förmÄga att leverera

En potentiell investerare kommer noggrant att undersöka om ditt team Àr rÀtt team att bygga och genomföra den tÀnkta resan. Det handlar om relevans för den specifika idén, men ocksÄ om förmÄga att sÀlja, utveckla och driva.

Är ni bĂ€sta vĂ€nner eller ett relevant team?

MÄnga tittar pÄ hur vÀl teamet fungerar och ocksÄ om de har personer i sitt kontaktnÀt som kan komplettera teamet.

3. Kommersiellt mindset

Det kanske allra viktigaste Àr att visa att ni redan Àr igÄng. Ni hÄller redan pÄ att realisera och har ni Ànnu inte bevisat att affÀrsmodellen hÄller sÄ Àr ni Ätminstone pÄ bollen.

Se till att ni redan Àr ute och sÀljer!

AnvÀnd sÄ mycket eget anvÀndar/kund data som möjligt och var lyhörd kring vilka perspektiv och antaganden som investerarna tycker Àr viktigt.

4. Investerares relevans

De flesta investerare har en god sjÀlvinsikt om de Àr rÀtt investerare för just din startup. Det kan handla om vilken fas du Àr i, bransch eller kompetens som behövs.

TÀnk pÄ det som ett pussel. Gör din research pÄ investeraren. Om det finns flera kopplingar mellan en investerares strategi och din start, kommer investeraren sannolikt att engagera sig djupare och passningen blir mer uppenbar. 

5. X-faktorn

Som i alla nya relationer kan det finnas ett ”moment” Ă€ven mellan en investerare och en grundare som spelar in i investeringsbeslutet. Ibland Ă€r det lĂ€tt att identifiera – en affinitet baserad pĂ„ en gemensam bakgrund, till exempel delat arbete eller utbildningsupplevelser – eller kanske en saminvestor som Ă€r ömsesidigt kĂ€nd och betrodd. Eller nĂ„got annat.

Var Àkta och inte försök inte anpassa dig för mycket. Se det som en matchmaking. Ibland lirar det inte. Ibland sÀger det klick.

8 snabba tips

Avslutningsvis 8 snabba tips nÀr du vÀl stÄr dÀr och ska pitcha din affÀrsidé.

  • Go in with your eyes open. …
  • The pitch matters. …
  • Be prepared to jump around. …
  • It’s who you know. …
  • Know the VCs you’re meeting. …
  • Don’t be a know-it-all. …
  • Get as far as you can on as little as possible. …
  • Know who will buy you.

KĂ€lla: Entrepreneur