Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Världens mest intressanta 10-lista just nu - ExploreCurate

Världens mest intressanta 10-lista just nu


Läs också: Sugen på att expandera till Kina? Här är de köpstarkaste kinesiska målgrupperna.

Det finns många ”10-listor”, men mest intressant just nu är en lista över de 10 rikaste personerna i Kina. Varför då, kanske du undrar. Jag tycker att den speglar den transformation som sker i världen där Kina får en allt starkare position och där techbolag växer extremt snabbt samtidigt som vissa givna branscher fortfarande står sig hyfsat. Det finns också plats för en stor överraskning.

De 10 rikaste personerna i Kina bildar en intressant ögonblicksbild av en marknad som transformeras och växer så det knakar.

De 10 rikaste personerna i Kina 2020

1. Jack Ma (马云 Mǎ Yún) — $58.8 miljarder

Jack Ma 1

Kinas rikaste man är den välkände grundaren av Alibaba, Taobao och AliPay. Jack Ma har varit överst på tronen nu i 3 år i rad.

pasted image 0 4
Erkänn att du inte sett Daniel Ek på Spotify lika rockig som Jack Ma!

2. Mǎ Huàténg 马化腾 — $57.4 miljarder

Ma Huateng

Alibabas stora rival heter Tencent som även omfattar WeChat och QQ. Tencents starke man här heter också Ma, Ma Huateng. Till skillnad från Jack Ma så är den här Ma väldigt ljusskygg. Ma Huateng gillar rymden och satsar gärna på spännande startup-idéer.

3. Zhōng Shǎnshǎn 钟睒睒 — $53.7 miljarder

Zhong Shanshan 1

Zhong Shanshan är en man som blivit rik på vatten med sitt varumärke Nongfu Spring (vatten i flaska). Det finns de som beskyller Zhong för att hans vatten är hämtat direkt från kranen, men det finns det inga bevis för.

4. Wáng Wèi 王卫 — $35.3 miljarder

Wang Wei

SF Express är en av de största transportföretagen i Kina. Wang Wei startade sin verksamhet med att smuggla okända saker i en mini-van. Hans stora framgång kan tillskrivas en tidigare pandemi (Sars) då han snabbt erbjöd säkra flygtransporter och gjorde en förmögenhet.

5. Xǔ Jiāyìn 许家印 — $34.6 miljarder

Xu Jiayin

Xu Jiayin är ordförande för Evergrande Group, en av de största fastighetsaktörerna i Kina. Trots den stora rikedomen är Xu’s favoritmat fortfarande kalla nudlar. Xu äger också en fotbollsklubb och en volleyboll klubb.

6. Hé Xiǎngjiàn 何享健 — $33.1 miljarder

He Xiangjian

He Xiangjian är den starke mannen i Midea Group som en gång i tiden tillverkade var femte (5:e) maskin som såldes i Kina (!). Den stora försäljningsframgången genom åren har varit fläktar och air condition. Idag handlar det mesta om att tillverka robotar.

7. Yáng Huìyán 杨惠妍 — $33.1 miljarder

Yang Huiyan

På sjunde plats hittar vi den första kvinnan och då tillika den rikaste kvinnan i hela Kina (!). Hon heter Yáng Huìyán och är dotter till Yáng Guóqiáng, en bonde som skapade ett trädgårdskoncept som utvecklades till en av Kinas största fastighetsföretag. Hon är känd som “the girl next door,” hon ler ofta, men säger sällan något.

8. Dīng Lěi 丁磊 —$32.4 miljarder

Ding Lei

NetEase har vuxit nästan till Tencent storlek och är ett Internetföretag inriktat på spel. Ding Lei var 2003 rikast i Kina, men kanske att han var tvungen att tömma en del av skattkistan när han köpte Elon Musk’s mansion i LA.

9. Colin Huáng Zhēng 黄峥 — $32.4 miljarder

Huang Zheng

Pinduoduo är Kinas Amazon och Huang Zheng ses av många som ett underbarn. Han tackade nej till ett jobberbjudande från Microsoft för Google och när han sen kom tillbaka till Kina försökte han skapa en sökmotor för Kina.

10 Qín Yīnglín 秦英林 and Qián Yīng 钱瑛 — $29.4 miljarder

Qin Yinglin

På tionde plats hittar vi två grisfarmare från Henan som äger Muyuan Foodstuff Company som säljer fläsk. På något sätt lyckades grisfarmarna navigera i svininfluensa och covid och har byggt en förmögenhet de senast åren.

Källa: Supchina.com