Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Megainsikter: Allt du behöver veta om giganternas planer inför 2021 - ExploreCurate

Megainsikter: Allt du behöver veta om giganternas planer inför 2021


Läs också: De 10 tydligaste trenderna inom sociala medier 2021

Så här års börjar vi omvärldsspanare att få ordning på trender och egna ”predictions” inför nästa år. Jag vill såklart inte vara sämre och med hjälp av Andrew Hutchinson, Head of Social Media @socialmedia2day ger jag dig vad du kan förvänta dig av Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat och TikTok 2021.

Facebook 2021

Facebook kommer att fortsätta fokusera på e-handel och utveckla sin shoplösning.

Målet är att alla företag ska kunna starta sin kommersiella affär på Facebook.

Facebook Shops
 • Prioriterade marknader för Facebook under 2021 är Indien och Indonesien där tillväxtpotentialen är enorm.
 • Vi kommer att se fortsatt utveckling av Facebook Pay med målet att nå ”ett klick” köp, d v s användarna ska kunna genomföra hela sitt köp hos Facebook.
 • Fortsatt ambition att slå ihop sina messenger appar, Messenger, Instagram Direct och WhatsApp.
Messenger IG Direct
 • Med ”Project Aria” kommer Facebook att fortsätta satsa på AR och intelligenta glassögon. Det är framförallt Apple man racar mot här.
Project Aria
 • Under 2020 har Facebook haft framgång med Oculus VR headset och vi kan förvänta oss en fortsatt satsning. Utmaningen för Facebook kommer att vara koppling och relevans till sina sociala strömmar.
Oculus headset

Läs också: Färsk rapport från Snapchat: Strategier för “det nya normala”

Twitter 2021

Veteranen i gänget har fortsatt att växa trots ganska små förändringar.

Om man är lite elak kan man säga att det enda man gjort de senaste åren är att man förlängde antal bokstäver i en tweet 2018.

 • Nu har alla användar fått ”Fleets” dv s Twitters egna version av stories. Det kommer säkerligen att komma fler funktioner och nyheter kring Fleets.
Twitter Fleets
 • Mer innovativt är att Twitter satsar på ljud. Med Audio Spaces får användarna möjlighet att interagera i en form av community.
Twitter Spaces
 • S.k. audio tweets hoppas Twitter ska bli en succé och man har sneglat på hur populärt ljudmeddelande blivit på WhatsApp.
 • Twitter anses fortfarande av många att vara en plattform för åsikter inom olika ämnen och Twitter kommer sannolikt att fortsätta addera fler ämnen.
Twitter topic rec
 • Livekommunikationen som planeras är också spännande.
Twitter status indicator

Läs också: Emoji-favoriterna säger mer om 2020 än något annat

Instagram 2021

Instagram har blivit en jättesuccé för Facebook och med de nya verktygen för e-handel kommer framgången att fortsätta.

Det finns de som tycker att Instagram rört ihop det lite för mycket med IGTV, Reels och shopping.

Kanske finns det utrymme för en mer renodlad fotoapp 2021?

 • Med den nya ”shopp-tabben” har Instagram lyckats skapa ett shoppingbeteende direkt i flödet.
Instagram Shop tab
 • Även Instagram kommer säkerligen att utveckla en ”one-click puchasing” funktion, nya AR-verktyg mm.
 • Kommer Stories att slå ut det organiska flödet? Ja, många bedömare tror det och menar att Instagram kan sluta som en dålig kopia av TikTok.
 • Instagram kommer att fortsätta kämpa med TikTok kopieringen man kallar för Reels. Kanske ligger framgången för Reels i TikToks problem att en del marknader inte tillåter appen.
Instagram Reels

Snapchat 2021

Snapchat fortsätter att attrahera de yngsta användarna och kommer även fortsättningsvis att satsa mycket på AR.

 • Snap Originals växer på bra och det vertikala innehållet kommer att fånga in nya unga användare.
Snap Originals
 • Vi kommer att få se fler samarbeten med både mediebolag och filmproducenter 2021.
 • Sannolikt kommer hela influencervärlden också att kliva in starkare i Snapchat världen de närmaste åren.
 • Snapchat har hittills inte satsat på en egen e-handel utan samarbetet med t ex Amazon. Under 2021 kommer man säkerligen att följa efter Facebook och Instagram och utveckla shopping i flödet även i sin app.
 • AR är dock det Snapchat tror mest på kommer att driva tillväxten och det kommer med all säkerhet nya mer avancerade AR-funktioner under 2021.
Snapchat AR tools
 • Det finns de som ser att samarbetet mellan Apple och Snapchat kommer att utökas. Snapchat var först ute med AR-glasögonen Spectacles och ett samarberte med Apple och deras AR glasses borde kunna ge de båda en konkurrensfördel.

TikTok 2021

Det blir en utmaning för TikTok att överträffa 2020. Man har gått från 500 miljoner användare i december 2019 till nära en miljard avändare idag och detta trots att man haft stora problem med förbud och restriktioner. Men inga experter ser någon avmattning 2021.

Allt tyder på att det sociala universumet blir allt mer kinesiskt.

 • TikTok kommer att satsa mer på e-handel, det är en hundraprocentig spaning. Douyin som är den kinesiska (lokala) motsvarigheten till TikTok har redan lyckats enormt bra med att skapa köp i flödet.
Douyin

Den stora utmaningen för TikTok är att skapa ett tillräckligt stort monetärt värde för de användare med flest följare. Annars kan samma sak hända som med Vine där de största stjärnorna snart flydde till YouTube och Instagram för att tjäna mer pengar.

 • TikTok kommer sannolikt att knyta banden till musikindustrin starkare och man har redan partnserskap med flera artister och skivbolag. Man kan ana att det TikTok kommer att kunna erbjuda stora artister och deras låter till sina annonsörer inom kort.

LinkedIn 2021

LinkedIn fortsätter att vara helt ensam i sin ”vuxenbubbla” och har med sina drygt 700 miljoner medlemmar en enormt stark position.

 • Pandemin har kastat ut evenemangen in i den digitala världen och här ser LinkedIn en stor potential med sitt eget eventverktyg.
 • Video kommer att slå igenom på LinkedIn 2021, både som innehåll och för köpt reklam. Troligtvis kommer fler funktioner och stöd för att producera videos.
 • Den viktigaste tillgången för LinkedIn är den data man bygger upp kring sina användare och inte minst den man använder för rekrytering och karriär. Det nya verktygen Career Explorer som hjälper dig att hitta rätt väg i karriären baserat på dina kunskaper kommer att bli en ”killer app”.
LinkedIn Career Explorer
 • Genomslaget för LinkedIn Stories har inte kommit än, men här vill LinkedIn såklart hänga på live-streaming och både för att sända och kommunicera.

Kanske blir det LinkedIn som är den stora utmanaren till Zoom, Teams och Google Meet.

Källa: Andrew Hutchinson