Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 startups som fick kasta in handduken 2020 - ExploreCurate

10 startups som fick kasta in handduken 2020


Läs också: 5 saker som investerare tittar på innan de investerar i en startup

En bra affärsidé är inte en garanti för ett framgångsrikt företag. Det finns många fallgropar för en startup och även de som fått kapital att bygga stort och snabbt kan få kasta in handduken.

När man tittar på de här 10 startupbolagen som fått sätta upp R.I.P på dörren under 2020 kan man se ett tydligt mönster.

1. Atrium 2017-2020

Affärsidé: Disrupta advokatbyråer

Total finansiering: 75 miljoner dollar.

Insikt: Oerhört svårt att utmana en traditionell industri. Man borde troligtvis ha testat sin idé i flera steg och inte fokuserat så mycket på att bygga produkten. Man var tvungen att pivotera 3 månader efter lanseringen. Det tog nästan 3 år innan man lanserade och då hade man en payroll på över 100 personer.

Läs också: De 12 mest uppmärksammade startupbolagen under 2010-talet

2. Essential (2017-2020)

Affärsidé: Vara ”hubben” i det smarta hemmet

Total finansiering: 330 miljoner dollar.

Insikt: Man tog tidigt in många tunga namn och byggde en stor styrelse och advisory board. Men all expertis kunde inte rädda bolaget – trots den ambitiösa 10 årsplanen som arbetats fram. Bolaget hamnade dessutom i blåsväder efter att anställda berättat om sexuella trakasserier i företaget.

Läs också: 6 anledningar till varför din startup inte får någon investering

3. HubHaus (2016-2020)

Affärsidé: Marknadsplats för uthyrning av hem för kollektivt boende.

Total finansiering: 11,4 miljoner dollar.

Insikt: Drabbades självklart av Coronapandemin. HubHaus lyckades inte resa kapital till B-rundan, till viss del beroende av Coronapandemin, men troligtvis mest beroende av att WeWork misslyckades med sin IPO under samma period. Riskkapitalister är flockdjur.

4. Hipmunk (2010-2020)

Affärsidé: Jämförelsetjänst och marknadsplats för resor.

Total finansiering: 55 miljoner dollar.

Insikt: Blev uppköpta av Concur, men lades ned efter 4 år ett par månader innan Coronapandemin bröt ut. Det är inte säkert att ett stort företag är en säker hamn för en startup. I ett stort traditionellt företag råder en annan ekonomisk filosofi när resultaten inte nås.

Läs också: Viktiga tips till startups från världens främsta superentreprenörer

5. IfOnly (2012-2020)

Affärsidé: Marknadsplats för exklusiva event.

Total finansiering: 51,4 miljoner dollar.

Insikt: Mastercard (en av investerarna) köpte upp bolaget 2019 och lades sedan ned verksamheten ett år senare. Det kan mycket väl vara så att Mastercard såg ett annat värde än själva bolaget. Man har efteråt sagt att plattformen är viktig för ambitionen att erbjuda exklusiva aktiviteter för välbärgade kortkunder.

6. Mixer/Beam Interactive (2014-2020)

Affärsidé: Utmanare till spelstreamingtjänsten Twitch.

Total finansiering: 520 000 dollar.

Insikt: När startupen Beam Interactive köptes upp av Microsoft direkt 2016 efter en startuptävling för storapengar. Nu när man lägger ned satsningen förklarar Microsoft själva misslyckandet med att man startade alltför långt efter konkurrenterna.

Läs också: Krönika: 10 tips till alla startups som vill rekrytera unga talanger

7. The Outline (2016-2020)

Affärsidé: En ”digital-first” nyhetssajt för millennials.

Total finansiering: 10,2 miljoner dollar.

Insikt: Svårt att få ekonomi i journalistik och om det inte finns ekonomi och tålamod från ägarna är det dömt att misslyckas. Sajten lades ned i samband med att medieföretaget Bustle Digital Group sade upp en stor del av organisationen. Men redan tidigare hade The Outline haft det tufft och tvingats ställa om från egna journalister till frilansare.

8. Periscope (2015-2020)

Affärsidé: Periscope blev uppköpta av Twitter innan man ens hunnit lanserat med förhoppningen om att ta en stark position inom live video.

Total finansiering: Twitter köpte Periscope för 86 miljoner dollar.

Insikt: Även om Periscopes teknik (och erfarenhet) används av Twitter så var satsningen ett misslyckats försök. Tidigt fick man konkurrens från Meerkat och det blev mer ett teknikrace än ett kundfokus. Nu med facit i hand ser vi ju att det som drivit TikTok och Instagram Reels är användarnas förtjusning i att visa upp sig. Dessutom kanske timingen var för tidigt. Det är ju först nu som företag börjat hitta affärsnyttan med att koppla ihop innehållet med influensers och e-handel.

Läs också: 7 tips för att lyckas med din startup

9. PicoBrew (2010-2020)

Affärsidé: Ölbryggeri i hemmet.

Total finansiering: 15,1 miljoner dollar.

Insikt: Drömmen om att med kaffeliknande ”pods” kunna brygga sitt eget öl hemma lyckades inte. Ölet blev helt enkelt inte tillräckligt bra. Man hade underskattat efterfrågan på alkohol (eller överskattat alkoholfri öl).

10. Quibi (2018-2020)

Quibi CEO Meg Whitman speaks about the short-form video streaming service for mobile Quibi

Affärsidé: Ölbryggeri i hemmet.

Total finansiering: 1,75 miljarder dollar.

Insikt: Quibi kan vara det mest överskattade och överfinansierade bolaget sen Theranos. Men investerarna får skylla sig själva eftersom man så gärna ville se ett nytt amerikanskt TikTok. Alla skyller dock på timingen. Quibi lanserades på CES i januari 2020 och alla vet ju vad som hände kort efter det… Timing is everything.

Källa: Techchrunch