Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Designtrenderna som kommer att styra UI och UX under 2021 - ExploreCurate

Designtrenderna som kommer att styra UI och UX under 2021


Vi har lärt oss att användarupplevelsen är viktig och kanske t o m kan skilja på UI och UX (läs om skillnaden här: Skillnaden mellan UX och UI och allt du behöver lära dig om användarfokuserad utveckling). Men det som är en större utmaning är hur vi ska förhålla oss till trender inom samma ämnen. Bygger trenderna på fakta och kundinsikter eller är det bara de mer visuellt orienterade (och begåvade) experterna som slår tillbaka?

Här kommer 10 tydliga UI och UX trender för 2021 med mina egna kommentarer.

1. Inget password

Vi har 60-90 appar i våra telefoner och inget är mer irriterande än när vi blir utloggade. Lösningen heter One Time Password (OTP) security.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Känns vettigt. Jag hatar att behöva gissa mailkonto och lösenord. Stay inloggad!

Läs också: Den ultimata checklistan för alla UX/UI designers

2. Röststyrning och röstsök

Allt fler använder chatbottar och virtuella assistenter och det är ju bra för de som inte tycker om att skriva.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Inget för mig. Jag har aldrig haft en bra dejt med Siri (kanske för att jag inte har en Iphone) och jag tycker om att skriva!

3. ”Dark Mode

Läs också: 18 designverktyg som gör att du kan skapa superproffsiga Instagram Stories

Instagram, Apple och Android erbjuder nu mörka teman och argumenten är bl a att det ser modernt ut, enklare att highlighta element och att det är skonsammar mot ögonen (inte lika mycket ljus). Det finns också funktioner som gör att temat förändras under dagen som t ex ”Sunrise mode”.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Tveksamt. Känns som något för gamers och dödsmetalfans + att allt funkar mot vitt = mindre anpassningar av bilder och designelement.

4. Unika illustrationer

När allt är hyfsat fyrkantigt och boxat kan det vara en god idé att skapa en form som sticker ut. Det kan vara illustrationer t ex. Med illustrationer går det att styra känslan bättre, t ex i utbildande syfte eller mot barn.

Image for post

Läs också: 7 appar som gör dig till en bättre UX-designer

ExploreCurate kommentar: Absolut. Dessutom bra för alla frilansande illustratörer som aldrig kommer att bli rika, men såklart behöver äta sig mätta. Se för guds skull till att äga rättigheterna bara. Annars finns risken att de frilansande illustratörerna stämmer skiten ur dig efter ett år.

5. Mycket ”space”

Det är trångt på en liten skärm och ett sätt att lösa det är att ha extremt litet på skärmen, att jobba minimalistiskt.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Inte ens Apple och Google klarar av att hålla rent i sina gränssnitt eller kommunikation. Det är en lyx ingen har råd med. Fokusera istället som alltid på att få användarna att göra det du vill att de ska göra. Arty-trams.

6. Augmented Reality (AR)

Läs också: 8 trender 2021 att inspireras av för alla som jobbar med webbdesign

AR börjar sakta slå igenom även om användningsområdena fortfarande är färre än vad teknikföretagen vill erkänna. Men för feedback i realtid är AR riktigt bra.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Dyrt och alla vet att AR inte kommer att slå igenom förrän porrbranschen tar tag i tekniken på allvar. Detta till trots så testa om du vill (och har råd) i väntan på att få ligga virtuellt.

7. Artificial Intelligence (AI)

Att få rekommendationer baserat på vad du gillar eller använder börjar gå från extremt trubbigt till hyfsat okej. AI kommer som ett inslag högt eller lågt i allt fler tjänster och det tåget går inte att stoppa.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Ja, vad ska vi annars ha maskinerna till om de inte ska tjäna oss och göra livet enklare?

8. Asymmetri

Assymetrisk design är det nya heta. Naturligtvis drivet av designentusiaster och inte riktiga UX och UI:are.

Image for post

ExploreCurate kommentar: Spänn upp en målarduk om du vill leka Picasso.

Läs också: 13 designprinciper som gör dig till en bättre webbdesigner

9. Storytelling

Nej, ta bort punkt 9. Det finns alltid en risk att nya begrepp ska in och dominera i alla listor.

ExploreCurate kommentar: Storytelling är inte UX eller UX, det är en berättelse som är för ”copywriters only”. Get the fuck out of here!

Källa: Aashi Gupta, Virtuostack