Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 supertips som hjälper digitala talanger att vinna förhandlingen med rekryteraren - ExploreCurate

5 supertips som hjälper digitala talanger att vinna förhandlingen med rekryteraren


Är du duktig på digital marknadsföring, koda, e-handel eller dataanalys? Då sitter du på ett större värde än du tror. Men det spelar inte så stor roll OM du inte är lika duktig på att förhandla om dina villkor inför ditt nya jobb och det har inget med digital kompetens att göra.

Det är alltid enklare att förbättra sina villkor när du byter jobb. Men glöm inte att rekryterarens uppgift är att spara pengar åt sin uppdragsgivare. I den här artikeln ska du får 5 supertips att använda vid förhandlingsbordet.

Supertips 1: Saker att förhandla om utöver själva lönen

Många stirrar sig blinda på själva lönen, men det finns fler territorier på bordet att förhandla om, t ex dessa:

Sjukförsäkring, Pensionsupplägg, Semesterdagar, Utbildningsbudget, Flexibel och mobil arbetsplats, Flexibla arbetstider, Vilka verktyg du får tillgång till (datorer, mobil, gadgets, program etc), Abonnemang som t ex Netflix, Spotify, bokappar o s v, Transport som t ex SL-kort, SJ-kort, taxikort eller VOI-konto o s v, Budget för att skapa ett hemma kontor.

Supertips 2: ”Vilken är din nuvarande lön?”

Rekryteraren kommer att fråga vad du tjänar idag. Helt orelevant och bara ett försök att sätta agendan.

2 bra sätt att bemöta detta:

Tyvärr, jag känner mig inte bekväm att avslöja min nuvarande lön.

Jag kan inte avslöja min nuvarande lön eftersom det är privat information som jag bara kan lämna ut med min anställningschef. Jag hoppas att du förstår detta.

Supertips 3: ”Vilken lön förväntar du dig?”

Rekryteraren kommer att vilja få dig att börja berätta om vad du förväntar dig för lön. Återigen så handlar det om att vinna matchen om att inte säga någon siffra först.

2 bra sätt att bemöta detta:

Tack för den här frågan. Vi har redan haft en omfattande intervjuprocess där jag har visat vad jag kan och att jag passar in i företaget. Jag överlåter till dig att ge mig ett löneerbjudande baserat på detta och som såklart fungerar för företaget. Vi kan börja löneförhandlingarna från det. Hur låter det?”

Jag är säker på att du känner till min kompetens och vad jag kan bidra med till företaget. Jag litar på att du också vet vad som är ett relevant löneerbjudande.

Supertips 4: ”Vi kan tyvärr inte erbjuda dig den lönen du vill ha”

Det kan vara så att företaget inte alls har tänkt den löninivå som du vill ha och det kan vara så att företaget inte tänker ändra sig på den punkten. Ja, då är det inte så mycket att göra. Fel företag.

Det du kan göra är att du i löneförhandlingen alltid sätter din lönenivå 5-10 % högre än den lön du vill ha. Det ger dig ett större förhandlingsutrymme.

Ett bra sätt att bemöta när företaget inte kan ändra sig är att falla tillbaka på Supertips 1, d v s att börja förhandla om de 10 andra sakerna än själva lönen. Det kan låta så här:

Jag uppskattar ditt ärliga svar angående mina löneförväntningar. Eftersom jag vill gå med i teamet, låt oss försöka förhandla om ett jobberbjudande som fungerar för oss båda. Du kanske kan titta på de övriga jobbförmånerna, till exempel semesterdagar eller en ökad utbildningsbudget. Vad sägs om det? Jag ser fram emot ditt svar.

Supertips 5: ”Vad känner du för en lön på XXX kr?”

Hur ska du reagera när du till slut får ett löneerbjudande? Ja, det finns olika scenarios och naturligtvis om hur mycket du vill ha jobbet.

Om löneerbjudandet är lägre än din nuvarande lön och du överväger jobbet ändå är det viktigt att du uttrycker att du vill ha jobbet och att be om deras bästa erbjudande för att du ska kunna ta ställning.

Tack för detta erbjudande. Även om jag vill vara en del av teamet är detta erbjudande lägre än min nuvarande lön. Är det den högsta lönen du kan erbjuda mig?

Om löneerbjudandet är lika med det som du blir erbjuden kan du antingen be om en högr elön eller förhandla jobbförmåner.

Jag är intresserad av jobbet och det är ett bra erbjudande och vi är nära en överenskommeler. Är det möjligt att diskutera andra delar som t ex antal semesterdagar eller möjligheten att jobba under flexibla arbetstider?

Om löneerbjudandet är högre än din nuvarande lön är det lätt att svara ja, men även här ska du förhandla om de övriga förmånerna.

Tack för erbjudandet! Jag tror att vi är på samma nivå med lönen. Jag skulle ändå vilja diskutera antalet semesterdagar (exempel). Är det möjligt att öka antalet semesterdagar till 30 dagar? Det skulle uppskattas!

Att byta jobb handlar om något som du antagligen kommer att ägna väldigt mycket tid och energi för och att få ett företag med en tydlig vision och why, som satsar på dig, där du utvecklas och har härliga arbetskollegor är det allra viktigaste. Men vad är det som säger att det står i motsats till att du inte ska ha en bra lön och villkor?

Bildresultat för negotiating salary

Lycka till!

Källa: Michiel Mulders, .cult