Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Den ultimata guiden till Clubhouse - ExploreCurate

Den ultimata guiden till Clubhouse


Mycket har redan skrivits om den nya sociala appen Clubhouse och det är väl lika bra att börja kika på hur man gör. Om du inte vill stryka omkring i skuggorna behöver du skapa ett rum och sen gäller det att det händer något intressant där och att du är duktig på att moderera samtalet.

Att starta ett rum på klubbhuset är den enkla delen. Att skapa en riktigt bra upplevels och värde för alla som hänger i ditt rum är lite knepigare.

Nyckeln till att skapa ett stort rum är att vara en bra moderator.

#1: Skapa ett schemalagt rum i Clubhouse

Du kan starta ett rum i Clubhouse på två sätt. Du kan schemalägga ett rum eller starta ett rum direkt.

Det finns flera fördelar med att schemalägga ett rum. Du får en länk till evenemanget som du kan dela, dina följare kommer att meddelas (och det dyker upp i meddelandemenyn) och du kan skriva en detaljerad beskrivning av samtalet.

För att schemalägga ett rum, öppna Clubhouse-appen och tryck på kalenderikonen högst upp på skärmen. Sen klickar du på kalenderikonen med ett plustecken.

ALT

Därefter visas skärmen New Event där du kan schemalägga ditt evenemang. Börja med att skriva ett eventnamn, som kan bestå av upp till 60 tecken.

Du har också möjlighet att lägga till en co-host till ditt evenemang. En co-host kan avbryta, redigera och ta bort personer från evenemanget, så var försiktig med vem du tilldelar den här rollen.

ALT

Välj dag och tid för evenemanget.

Det sista steget är att lägga till en beskrivning av ditt evenemang. Clubhouse ger dig 200 tecken för att beskriva ditt evenemang så att du kan bli riktigt detaljerad om du vill.

När du är klar med att fylla i dina evenemangsuppgifter trycker du på Publish längst upp till höger. Ditt schemalagda evenemang visas sedan längst ner på skärmen. Tryck på Dela om du vill skicka ett evenemang till andra personer. Du kan också tweeta den, kopiera länken eller lägga till den i din kalender härifrån.

ALT

När du har schemalagt ditt evenemang kan du när som helst redigera det eller ta bort det. För att hitta ditt evenemang, tryck bara på kalenderikonen högst upp på skärmen och tryck på Upcoming for you. Välj My events i popup-menyn för att se alla händelser du har schemalagt.

ALT

När du är redo att starta ditt evenemang uppdaterar du Clubhouse några minuter före evenemanget och trycker på Start a room Då visas ditt schemalagda evenemang och kan startas.

#2: Skapa ett spontant rum i Clubhouse

När du startar ett spontant rum i Clubhouse förlorar du några av fördelarna med ett schemalagt rum. Du får inte en länk som du kan dela eller kunna lägga till en beskrivning.

För att starta ett spontant rum, tryck på Start a room i huvudmenyn.

Du kan välja mellan tre typer av rum: öppna, sociala eller stängda. Ett öppet rum är öppet för alla på plattformen, ett socialt rum är endast för personer du följer och ett stängt rum är bara för de personer du bjuder in i rummet.

ALT

När du har valt vilken typ av rum du vill börja, tryck på Add a Topic och ge rummet ett ämne. Ämnet är exakt samma som det eventnamn du använder när du planerar ett rum och är begränsat till 60 tecken. Tänk på att du inte kan redigera den efter att du har börjat.

ALT

Om du väljer ett stängt rum måste du lägga till någon i rummet innan du kan börja det. För att lägga till någon, tryck bara på Choose People och sök efter personen du vill lägga till.

ALT

Tänk på att du kan starta ett privat rum och göra det offentligt när som helst genom att trycka på knappen Open it up längst ned på skärmen.

ALT

Börja med att starta ett privat rum och bjuder in några personer du planerar att arbeta med. Prata med din grupp innan du bestämmer dig för att öppna den för andra.

Oavsett om du startar ett stängt, socialt eller öppet rum är det lätt att pinga människor in i rummet. Klicka helt enkelt på plustecknet längst ner på skärmen och sök efter de personer du vill bjuda in.

ALT

När någon du följer kommer in i rummet ser du en liten avisering överst på skärmen. De kommer automatiskt att vara i publiken och tysta. De får bara möjlighet att tala när de lyfter upp handen eller när de tas upp på scenen.

#3: Moderera ditt Clubhouse rum

När du modererar ett rum på klubbhuset är en av de första sakerna du vill göra att fastställa reglerna för rummet. Presentera dig själv, ämnet i rummet och reglerna:

Hej alla, välkommen till mitt rum. Jag heter Johan Svensson. Jag är grundaren av ExploreCurate. Idag tar vi frågor från experter inom digital affärsutveckling. Fortsätt och lyft handen genom att klicka på knappen i det nedre högra hörnet. Du kommer att sättas i kön och vi tar dig på scenen en i taget.

En bra moderator ser till att konversationen flyter naturligt. Här är några tips och funktioner som du kan använda för att styra dialogen, hantera högtalare och hålla diskussionen på rätt spår.

Uppdatera rummet kontinuerligt

Människor kommer ständigt att komma och gå från ditt rum. Om du vill se hur många som för närvarande är i rummet trycker du på All rooms högst upp på skärmen. Längst ner till vänster ser du ditt ansikte som moderator för rummet, nästa persons ansikte och ett plustecken och nummer.

ALT

Om du märker att det här numret fortsätter att stiga, kanske du vill återinföra dig själv och förklara vad som händer i rummet – även känt som en ”room reset”.

Så här gör du en ”room reset”:

Hej alla, det finns många nya människor i rummet så jag vill bara göra en snabb ”reset” av rummet. Här är vad vi ska åstadkomma idag … Så här deltar du …

Gör en ”room reset” var 10: e eller 15: e minut beroende på hur många som kommer in i rummet.

Lägg till en annan moderator

Överväg att lägga till minst en annan moderator i ditt rum. Om du måste gå iväg för ett telefonsamtal eller starta från rummet och du är den enda moderatorn kommer rummet att avslutas och du kan inte återskapa det. Men om du har en annan moderator i rummet och du måste gå, kommer rummet att kunna fortsätta.

Om du vill lägga till en annan moderator trycker du på profilen för någon som står på scenen och väljer Make a moderator.

ALT

Omedelbart kommer den personen att uppgraderas och en liten grön symbol visas bredvid deras namn.

ALT

När du uppgraderar personer till moderator kanske du vill berätta för dem att du kommer att hantera att ta upp människor på scenen. Moderatorerna har samma kontroll som du har så att de kan besluta att stänga av handräkning eller ta upp människor på scenen.

Att tilldela någon till moderatorrollen är också ett prestigeuppdrag. Om du uppgraderas till rollen som moderator i ett rum som någon annan har startat, betyder det inte auatomtiskt att du bör börja ta upp människor på scenen.

Administrera scenen

När du modererar ett rum i Clubhouse bestämmer du hur rummet ska fungera. Det är bra att skapa en tydlig introduktion om vad som gäller.

Hej allihopa. Idag har mag med min vän Kalle. Kalle är expert på sociala medier. Vi är här för att svara på dina frågor om digital marknasdföring. Om du har några frågor, fortsätt och lyft handen så tar vi dig upp på scenen.

Tänk på att människor lyfter händerna av olika skäl. Vissa människor i rummet finns bara för att skapa mervärde och de vill vara på scenen eftersom ämnet är mycket relevant för dem. Och det finns andra människor som verkligen vill få sina frågor besvarade.

Om du ser ett meddelande om att någon har bett att vara talare i rummet kan du bjuda in dem till scenen, avvisa meddelandet eller göra ingenting, i vilket fall meddelandet försvinner.

ALT

Om det finns ett nummer längst ner på skärmen indikerar det att någon står i kön. Tryck på ikonen för upphöjda händer för att se vem som vill prata. Du kan trycka på deras profil, se vem de är och vad de gör och bestämma om du vill ta med dem till scenen.

ALT

Tänk på att högtalarna inte stängs av automatiskt när de går av scenen. Klicka bara på deras profil och tryck på mikrofonikonen för att stänga av dem. Den personen får då ett meddelande om att du har stängt av dem.

ALT

När människor på scenen har något att lägga till är det normalt att de stänger av sig själva i några sekunder och sedan återställer sig själva. Om de andra personerna på scenen tycker att deras kommentarer är värdefulla, kommer de ofta att stänga av och sätta på ljudet för att applådera.

Ett Clubhouse-samtal kan fortsätta i timmar och människor kan stanna uppe på scenen men inte riktigt vara närvarande. För att ta bort inaktiva människor för att rensa scenen, säg med jämna mellanrum något som: ”Hej talare och moderatorer – om du fortfarande är i rummet skulle du snabbt stänga av och sätta på ljudet för dig själv så att jag vet att du är här?” Om någon inte svarar, skicka tillbaka dem till publiken eftersom de kanske inte finns kvar.

Din skärm är begränsad till cirka 12 ansikten. Så när du begränsar antalet personer på scenen kan du se vem som stänger av ljudet och klappar och slipper ständigt rulla upp och ner på skärmen.

Se till att samtalet handlar om ämnet

När du är moderator måste du ha kontroll över dialogen. När många människor står på scenen samtidigt kan du överväga att tilldela någon en fråga. Bra moderatorer säger något som:

Lisa känns rätt för att svara på den frågan. Lisa, jag skulle gärna vilja höra dina tankar. Sedan kan väl du Anders fylla på…

När någons fråga besvaras kan du säga ”Lena, är du nöjd med svaret?” Och om Leda säger ”Ja, tack så mycket”, flytta henne sedan tillbaka till publiken.

Om konversationen börjar spreta är det viktigt att få konversationen tillbaka på rätt spår. Du kan säga något liknande, ”Tack så mycket för det. Nu ska vi komma tillbaka till ämnet. Det vi har kommit hit för att tala om idag är… ”.

Det kan också finnas tillfällen när någon annan tar kontroll över rummet. Du kan hantera denna situation på ett par sätt.

Om personen har konfetti-ikonen längst ner till vänster i sin avatar är de nya på plattformen och kanske inte förstår reglerna. Ge dem i så fall lite råd.

Om de inte har konfetti-ikonen kan du stänga av ljudet och vänta på ett lämpligt ögonblick för att skapa ordning på ett vänligt sätt.

Det viktigaste att komma ihåg är att du måste behålla kontrollen över rummet, för om du inte gör det kommer någon annan att göra det.

Slå av handuppräckning när du inte vill att den som talar ska bli avbruten

Som moderator i ett klubbhusrum får du ett meddelande om någon kommer in i rummet. Det kan vara någon som har en bra profil, vilket ger dig en unik möjlighet att stoppa allt och bjuda den personen upp på scenen.

När någon med många följare ansluter sig till scenen kanske du vill stänga av funktionen för upphöjda händer eftersom många kanske vill prata med personen.

För att stänga av funktionen för upphöjda händer, tryck bara på ikonen och flytta skjutreglaget till av. Alla i rummet får då besked om att det är avstängt. För att slå på den igen, trycker du helt enkelt på ikonen igen och den återställer all upplyftning av händer.

ALT

#4: Avsluta Clubhouse rummet

Den svåraste delen av klubbhuset är faktiskt att avsluta rummet. Ett sätt att göra det är att trycka på de tre små prickarna längst upp, tacka alla för att de kom och klicka på End Room.

ALT

Det andra sättet är att lämna rummet som enda moderator. Du uppmanas sedan att avsluta rummet.

Hur du får ditt Clubhouse rum att växa

Låt oss nu prata om några sätt att snabbt får ditt Clubhouse rum att växa.

Be din publik att hjälpa till. Du kan säga något som: ”Finner du mycket värde i denna diskussion? I så fall får du gärna klicka på plustecknet och pinga 5 personer som du vill bjuda in i rummet…”

Som moderator kan du också bjuda upp personer till scenen när som helt.

Det allra mests effektiva är att ditt rum levererar intressanta samtal som ger värde till de som deltar.

Lycka till!

Läs också: Har du fått en inbjudan till den nya sociala plattformen som andas 80-tal?

Källa: Michael Stelzner, Social media examiner