Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför är jämförelsen mellan liveshopping och TV-shop inte relevant - ExploreCurate

Därför är jämförelsen mellan liveshopping och TV-shop inte relevant


Det finns många detaljer som avslöjar om man är ”digital” eller inte. Det handlar om beteende och vad man drar för paralleller.

Det enklaste exemplet på beteendet som avslöjar om du är en tidigare generation eller digital native är hur du skriver på din mobiltelefon. Skriver du med en hand är du inte född med en mobiltelefon, men det är du om fingrarna på dina båda händer sveper över skärmen som en pianovirtuos.

Läs också: Har du fått en inbjudan till den nya sociala plattformen som andas 80-tal?

En av de absolut starkaste trenderna nu är liveshopping och när man hör hur det beskrivs så kan man dra direkta slutsatser om vilken generation det är som drar paralleller.

Född på 60-70-talet

60-talet - Generationerna

Här är det givet att parallellen blir TV-shop. Det amerikanska formatet som fyllde tjockteveapparaterna på nätterna då det inte gick att sälja tevereklam. Runt om i vårt land finns spår av TV-shop. Det är märkliga träningsredskap som ligger och dammar under sängar och i vindsförråd. Det är plastverktyg som ligger längst in i köksskåpen och det är bilvax som blivit kvar i garaget sedan förra ägaren.

Personer som passerat halvlek i livet beskriver liveshopping som TV-shop och tänker att det nog snart tar slut. Vi återkommer till varför de är så fel på det.

Nyfiken på liveshopping? Läs mer och testa på SHOWROOM.

Född på 80-90-talet

90-talet - Generationerna

Den här generationen är fortfarande TV- och tablåfostrade och istället för att hänga på TV-shop på nätterna växte man upp med MTV och ZTV, d v s musikvideos varvat med tevereklam. Musikstilarna var märkligt grupperade och det var lätt att förstå vilka idolerna var. Reklamen var helt befriade från konstgjorda ”content marketing strategier” och efter några episka e-handelsvurpor som Boo.com var det den här generationen som var pionjärerna att handla på nätet = elektronisk handel = e-handel.

30-40 åringarna är idag så uppslukade av karriär, amorteringsskräck och att få sina liv att se härliga ut på Instagram att det är stor risk att man först kommer i kontakt med liveshopping när barnen visar upp fenomenet. Kommentarer som ofta hörs är bl a: ”… och var klickar man för att köpa då?” eller ”…kan du vända på mobilen så att man ser bättre?”.

Se alla liveshopping program på SHOWROOM.

Född på 00-10-talet

Sex tecken på att du är en äkta ”Millennial” - Live it Blogg

Den första modellen av Iphone började säljas i USA klockan 18.00 den 29 juni 2007. Det betyder att den här generationen har haft en mobil i handen från start och därmed till 100 % varit uppdaterad om allt som händer i den lilla platta datorn som via ett klurigt abonnemangssystem gett dem en ny mobil var 24:e månad (de sista sex månaderna har man fått genomlida ett mobilt liv med trasig skärm och ett flöde med glassplitterfilter…).

Det stora infernot som den här generationen hamnat rakt i är influencers, dygnet runt uppkoppling och ett ständigt flöde av innehåll. Man kan inte begära att någon ska kunna värja sig.

Drivkraften och de kommersiella krafterna att kapitalisera på narcissmen är oerhörd. Det är omöjliget att värja sig som 16-åring och parallellt med att ansökan till gymnasiet skickas in så växder drömmen om en framtida karriär som influencer, långt bort från kemi och historia.

Rädd att missa alla liveshopping program? Se till att registrera dig på SHOWROOM.

För den här generationen är liveshopping inget konstigt. Man har klivit rakt in i videoformatet och det som inte är live är förbi. Sociala medier flyter ihop med det fysiska. När vi digitala konsulter pratar om digital first är det inget som den här generationen funderar över. Vad skulle det annars vara? Shopping är shopping, att shoppa är att shoppa. Betala vid kassan på H&M eller i checkouten på HM.com? Är det ens en rimlig fråga?

Avslutande resonemang

Snart kommer vi att kunna skriva om de som är födda på 20-talet och hur de relaterar till liveshopping. Men det kommer vi inte att göra för då är mötet och köpprocessen ytterligare utvecklad och förfinad. Då kommer vi att skriva om det.

Metaforen TV-shop då? Ja, den enda likheten med liveshopping är att presentationen sker i en kvadratisk skärm som hålls igång med elektricitet. Olikheterna däremot är otaliga:

1. Liveshopping är live

2. Liveshopping är varumärken som finns på riktigt

3. Liveshopping presenteras av varumärkena själva eller influencers och inte amerikanska b-skådisar

4. Liveshopping kommer till dig för att du är intresserad av varumärket, influencern eller produktkategorin och inte för att du knäpper på TV3 efter utekvällen.

5. Liveshopping är interaktivitet och engagemang som utöver försäljningen stärker varumärken

Den stora skillnaden mellan TV-shop och liveshopping är att liveshopping är något som konsumenterna vill uppleva. Det är en positiv upplevelse med ett stort inslag av beroendeframkallande belöningar. Men det handlar också om det personliga bemötandet som till viss del lilknar det personligt bemötande i den fysiaka butiken. Alteftersom shoppingen flyttat över till nätet har de som säljer glömt bort att kommunicera med kunderna. Det är därför som liveshopping är ett naturligt steg i utvecklingen tillbaka till det personliga bemötandet. Live.

Alla liveshopping program hittar du på SHOWROOM