Det är i Asien det innovativa inom handeln händer och det är en blandning av innovation, teknik och transformativa strategier som många svenska företag har anledning att följa och inspireras av.
Läs också: Robotarna som förbereder sig att leverera maten hem till oss
1. C-stores är de nya galleriorna

I länder som Kina och Singapore har närbutiker eller C-butiker förvandlats till högteknologiska ”juggernauts” utrustade med bank, posttjänster, upphämtning, mat och till och med evenemang eller musikföreställningar. Asiatiska ländernas snabba urbanisering och industrialisering satte scenen för denna omvandling och skapade ett behov av on-the-go, allt-i-ett-tjänster.
Omvandling av närbutiker till ”detaljhandelscentra” och restauranger möjliggör korsförsäljning och stärker relationen mellan återförsäljare och deras kunder.
En innovatör i detta utrymme är 7-Eleven, som har samarbetat med e-handelsföretag som Zalora och Lazada för att erbjuda upphämtningar i Singapore och Hong Kong. Omvandling av närbutiker till ”detaljhandelscentra” och restauranger möjliggör korsförsäljning och stärker relationen mellan återförsäljare och deras kunder.
2. De nya ”superapparna” är de nya ekosystemen

När WeChat lanserades 2011 var det en meddelandeapp. Sedan dess har det blivit en så kallad ”superapp”, en som erbjuder en mängd tjänster, för att hålla konsumenterna på sin plattform och fånga värdefull information om deras beteende. Plattformen har mer än två miljoner miniprogram, från åktur till bank- och e-handelsbutiker.
Superappar som WeChat, som också inkluderar AliPay, Paytm, KakaoTalk och Grab, har vuxit i Asien tack vare en mer mobilcentrerad användarbas, den relativa bristen på bekväma befintliga betalningsalternativ (tänk på kreditkorts varaktiga popularitet i USA) och nära relationer mellan lokala myndigheter och konglomerat.
Återförsäljare och CPG: er delar fördelarna och utnyttjar superappens friktionsfria transaktioner, snabb social delning mellan användare och en stor, handelsorienterad användarbas.
3. Kassörskan – nästa yrkesgrupp att försvinna

Kina har lett världen i obevakad handel, en rad teknologier som ger snabba e-handel i butik, vilket gör att kunden kan checka ut utan en kassör. Flera företag byggde hundratals kassörlösa butiker i Kina medan tekniken förblev en sällsynt nyhet någon annanstans. Oövervakad handelsteknologi inkluderar självkassastationer, kiosker och skärmar i butiken, men den mest utvecklade formen är take-and-go, automatiserad detaljhandel som helt undanröjer den traditionella kassaprocessen.
Konsumenter får fördelarna med e-handelns effektivitet tillsammans med den fysiska detaljhandelns omedelbarhet
Automatiserade återförsäljare inkluderar Hangzhou Wahaha Group, vars butiker använder machine learning och biometrisk identifiering för att debitera kunder via Alipay när de lämnar butiker, BingoBox, som har hundratals butiker i Taiwan, Sydkorea och Malaysia och Alibaba. Konsumenter får fördelarna med e-handelns effektivitet tillsammans med den fysiska detaljhandelns omedelbarhet, och återförsäljare drar nytta av kundnöjdhet och förmågan att använda arbetskraft till andra behov.
4. Autonoma kundvagnar
Autonoma kundvagnar driver innovationerna i kassalösa butikslösningar som Amazon GO ett steg längre. Dessa smarta vagnar från exempelvis Nya Zeelands Imagr förhindrar inte bara traditionell utcheckning utan guidar också kunder genom butiker och erbjuder dem rekommendationer baserade på tidigare köpdata och öppnar upp marknadsföringsmöjligheter. Imagr samarbetar med den stora japanska återförsäljaren H2O och planerar en lansering på 152 av deras butiker.
Den globala marknaden för autonoma kundvagnar förväntas nå 2,9 miljarder dollar år 2025.
Sydkoreanska lågkedjekedjan E-mart lanserade på samma sätt sin egen autonoma kundvagn, Eli, som också guidar kunderna genom butiker och automatiserar betalningar.
JD.com, en Alibaba-konkurrent, har erbjudit autonoma vagnar som följer kunderna runt och automatiskt registrerar betalningar i sina 7Fresh-butiker. Den globala marknaden förväntas nå 2,9 miljarder dollar år 2025.
5. En ny standard för leverans

I Kina är guldstandarden för leverans 30 minuter, som Hema, Alibabas automatiserade detaljhandelskedja, erbjuder inom en radie av knappt två miles. Alibaba utnyttjar butikernas stora fysiska fotavtryck för att säkerställa snabb leverans av onlinebeställningar, som står för ungefär 60% av Hemas bruttovärde. Men även i butiken kan kunderna logga en beställning via sina smartphones och få den levererad, vilket sparar dem hela vagnen hem.
40% av kinesiska konsumenter under 25 år säger att de sällan besöker en offline stormarknad och istället vänder sig till onlinekanaler.
Alibaba har också outsourcat dessa mikrouppfyllningsfunktioner till andra märken som Starbucks, som utvecklade sina Star Kitchens i Hema-butikerna och utökade sin egen leveranskraft. Snabb leverans har blivit normen och verkar vara dominerande i framtiden, eftersom 40% av kinesiska konsumenter under 25 år säger att de sällan besöker en offline stormarknad och istället vänder sig till onlinekanaler.
Källa: Pgsignal