Påverkar personliga YouTube-kanaler försäljning av lyxvarumärken?

Trina Leavers och TheLuxeBabe har egna YouTube-­‐kanaler. Där har de sällat sig till en växande skara privatpersoner som spelar in och lägger upp ”unboxing videos”, en trend som vuxit lavinartat på YouTube det senaste året. För er som fortfarande inte snappat upp vad trenden ”unboxing”, eller ”haul” som det också kallas, innebär så är det precis vad det låter som. Man köper en ny produkt, spelar in uppackningen av produkten på video och laddar sedan upp klippet på YouTube, eller i någon liknande digital kanal.

Trina och TheLuxeBabe shoppar regelbundet väskor, skor, accessoarer, kläder och smink från de absolut mest åtråvärda lyxmärkena idag. Trinas favorit är utan tvekan modehuset Chanel och hennes Chanel-­‐samling fortsätter att växa. TheLuxeBabe är lite yngre och har ett bredare urval, men Hermès och Céline får henne att le lite extra stort in i kameran när hon packar upp sina köp.

TheLuxeBabe har över 17 000 prenumeranter och mellan 5-­‐10 000 visningar på varje kort videoklipp hon lägger upp. Min gissning är att fascinationen med unboxing handlar om att det är helt vanliga människor som visar upp produkten och därmed också bevisar för tittaren att allt går att uppnå. En designerväska runt 30 000 kr kan någon gång bli din om du bara jobbar/sparar/önskar tillräckligt mycket. Det finns framför allt en äkthet i YouTube-­‐klippen där all förvanskad reklam faktiskt försvinner. Istället ser tittaren bara ögon som glimtar till och leenden som växer allt större när TheLuxeBabe drar av sidenbandet från den orangea Hermés-­‐asken med ett splitternytt Collier de Chien-­‐ armband för omkring 9 000 kr eller när Trina öppnar den stora boxen och avslöjar en kritvit Lady Dior-­‐väska för knappt 28 000 kr.

Jag tittar och ställer två snabba frågor?

1. Bör lyxvarumärkena utforska digitala områden med personliga kanaler genom att närma sig kända unboxing-­‐profiler och föra in sina produkter där de ser att det finns rätt målgrupp?

Svar: Nej. Låt dem vara och behåll äktheten. Varumärket blir bara starkare av äkta YouTube-­‐filmer som komplement till påkostade reklamfilmer som fokuserar helt och hållet på oåtkomlighet och exklusivitet.

2. Kommer unboxing-­‐klippen framöver att ha en direktpåverkan på lyxvarumärkens försäljning?

Svar: Om unboxing-­‐trenden växer och fortsätter att utvecklas åt olika håll och i olik grenar, utan att stanna upp i samma bana. Tydligt är att unboxing-­‐profilerna redan idag påverkar sina följare (läs bara kommentarsfälten) och ännu tydligare är att de påverkar varandra. Den här filmen säger allt; Efter att Trina recenserat sin Chanel GST (en av de mest sålda pch populära Chanel-­‐väskorna) blev the The LuxeBabe så inspirerad att hon gick och köpte en egen.

Om du också funderar på att köpa en Chanel GST så kan Trinas recension kanske hjälpa även dig att ta ett beslut.